Prevodi Jurčičevih del v tuje jezike

V največ tujih jezikov sta bili prevedeni deli Kozlovska sodba v Višnji Gori in Jurij Kozjak, slovenski janičar.

Jurčičeva dela so prevedli celo v portugalščino, danščino, moderno grščino ter latinščino in kitajščino.

Prevodi Jurčičevih del, ki jih hranimo v Mestni knjižnici Ljubljana in posebej v Slovanski knjižnici, so označeni s krepko ležečo pisavo. Zbrani so v spodnjem seznamu.

Za mnoge prevode Jurčičevih del v različne svetovne jezike je poskrbel dr. Ferdinand Kolednik (1907-1981), ki je po svetu razširjal poznavanje Josipa Jurčiča in njegovega opusa. Kot duhovnik je služboval v Dalmaciji, v Franciji, po vojni pa v ZDA, Kanadi in Ekvadorju. Leta 1955 se je zaradi bolezni umiril v Avstriji na Koroškem in se posvetil prevajanju.

Njegov prvi knjižni prevod je bil Jurij Kozjak. Prevajati ga je začel leta 1936 v čast 800-letnice stiškega samostana, izšel pa je leta 1938 v Belgiji. Zanj je dobil zlato medaljo francoske akademije in je potem služil kot predloga za prevode v druge tuje jezike. Prevod je bil zares izvrsten in številni slovenski študenti so v času tik pred drugo svetovno vojno poglabljali francoščino prav na podlagi Kolednikovega prevoda Jurija Kozjaka.

Kolednik je prevodom dodal spremno besedo o pisatelju in slovenski zgodovini, predvsem pa o stiškem samostanu in vlogi stiških menihov v slovenski cerkveni in kulturni zgodovini. Žal je knjižno izdajo doživelo komaj polovica prevodov, druge najdemo v najrazličnejših časopisih in revijah.

Gl.: V. Ravbar: Leto Josipa Jurčiča

Prevodi v angleščino:

– George Koziak : a Slovenian Janizary : (historical novel from XV century) / Joseph Jurcic ; translated from the Slovenian by Ferdinand Kolednik, 1953.
– The famous goat trial / Josip Jurčič ; illustrated by Marjan Manček ; [translation Sunčan Patrick Stone], 2009.
– A goat trial in Višnja Gora / Josip Jurčič ; illustrator Robert Kuhar ; translators Evelina Ferrar, Marcus Ferrar, 2018. (V Knjižnici Šentvid)