skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918

Nova doba, novo življenje

11. novembra 1918 se je s podpisom premirja v Compiegnu v Franciji zaključila prva svetovna vojna. Dolga štiri leta vojskovanja so za seboj pustila mnogo mrtvih in ranjenih vojakov, ogromno opustošenje, pomanjkanje, lakoto, zaradi slabe higiene so se razširile nalezljive bolezni. Z razpadom velikih cesarstev in nastankom novih držav se je popolnoma spremenile politična podobo Evrope. Željo po družbeni in politični spremembi ter nezadovoljstvo z dotedanjo ureditvijo so na prvi seji avstrijskega parlamenta v vojnem času, 30. maja 1917, jasno izrazili tudi južnoslovanski poslanci, združeni v Jugoslovanskem klubu. V njihovem imenu je dr. Anton Korošec, predsednik Jugoslovanskega kluba, prebral znamenito majniško deklaracijo, v kateri je bilo zapisano, da želijo Slovenci, Hrvati in Srbi živeti v skupni avtonomni državi znotraj monarhije. V Sloveniji se je začelo množično podpisovanje izjav v podporo majniški deklaraciji, čeprav je avstrijska vlada zahtevo o sprejetju deklaracije jeseni 1917 zavrnila. Leta 1918 je podpora prerasla v množično deklaracijsko gibanje, v mnogih krajih na Štajerskem so potekala velika ljudska zborovanja. 4. februarja 1918 je veliko zborovanje potekalo tudi v Celju pred hotelom Beli vol. Mestna policija je skupaj z županom in predstojnikom magistrata hotela prestrašiti udeležence zborovanja, vendar jim to ni uspelo.

Preberi več

Kriza na družbenem in političnem področju v letu 1918 se je stopnjevala in privedla do razpada monarhije Avstro-Ogrske. V Ljubljani so združene politične stranke avgusta 1918 ustanovile Narodni svet - nadstrankarsko politično organizacijo, ki je izražala voljo slovenskega naroda do samoodločbe in ustanovitve jugoslovanske države. 29. oktobra 1918 je bil izdan razglas o ustanovitvi svobodne jugoslovanske države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Dva dni kasneje je bila na predlog Narodnega sveta v Ljubljani imenovana vlada za Slovenijo, ki je združevala predstavnike vseh tedanjih delujočih političnih strank: Slovenske ljudske stranke, Jugoslovanske demokratske stranke in Jugoslovanske socialnodemokratske stranke.

Tudi v Celju je naraščalo uporniško vzdušje. 27. oktobra 1918 so mobiliziranci 87. pešpolka, ki so bili nameščeni v Celju, odpovedali poslušnost nemškim oblastem. Naslednji dan je v Narodnem domu v Celju potekal sestanek, kjer sta se nadporočnik Ivo Sancin in predsednik celjskega Narodnega sveta dr. Ernest Kalan skupaj s slovenskimi oficirji in podoficirji dogovorila o prevzemu poveljstva celjskega pešpolka. 1. novembra 1918 je v celjski vojašnici potekala svečana prisega pod sokolskim praporom novi Državi SHS in celjskemu Narodnemu svetu (ki je prevzel začasno upravo mesta).  Poveljnik slovenskih vojakov je postal nadporočnik Ivo Sancin. V tem kriznem obdobju so vzporedno z vojsko zelo pomembno vlogo imeli tudi celjski Sokoli na čelu z Jožetom Smertnikom. Že 26. oktobra 1918 so se povezali z žandarmerijo v Celju in v okoliških občinah ter organizirali narodno stražo, ki je na železniških postajah skrbela za varnost, prehrano in prevzem vojaškega materiala velikega števila vračajočih vojakov z italijanske fronte. Zaradi pomanjkanja vojakov v vrstah narodne straže sta nadporočnik Ivo Sancin in celjski Narodni svet 3. novembra 1918 izdala poziv za vstop k orožništvu.

6. novembra 1918 je sledil še prevzem civilne uprave. Iz Ljubljane je po naročilu Narodne vlade, ustanovljene 1. novembra, prišel v Celje dr. Friderik Lukman in ob prisotnosti celjskih predstavnikov Narodnega sveta prevzel okrajno glavarstvo in kot vladni komisar tudi gerentsko upravo mesta. S tem je prenehala vloga celjskega Narodnega sveta kot začasnega slovenskega upravnega organa v mestu, odstopila je nemška občinska uprava z županom na čelu. Pred stavbo celjskega magistrata, na katero so izobesili slovensko zastavo, se je zbrala velika množica ljudi, ki je praznovala osvoboditev mesta.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Darja Jan

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

Primorska

Datum objave

21.12.2019 07:31

Zadnja sprememba

04.05.2020 13:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam