Prenova zgodovinskega jedra Novega mesta

Če odmislimo enkratni kulturni dogodek novomeška pomlad leta 1920, je bil čas med obema vojnama zaradi svetovne gospodarske krize mestu nenaklonjen, druga svetovna vojna pa je mesto še dodatno prizadela. Svetel, a kratek trenutek v razvoju mesta je napočil v petdesetih letih minulega stoletja, ko je skupinica vizionarjev in svetovljanov, kot so bili Boris Andrijanič, Božidar Jakac, Janko Jarc, Bogo Komelj in Marjan Mušič, v povojni obnovi mesta ustanavljala osrednje mestne kulturne ustanove in aktivno sodelovala pri prenovi med vojno precej porušenega mesta. Arhitekt, urbanist in konservator Marjan Mušič je z ureditvijo Glavnega trga in spomeniškega kompleksa Na vratih ustvaril enega najbolj likovno dorečenih mestnih ansamblov v Sloveniji, ki pa je bil tudi v tistem času podrejen predvsem prometnim potrebam.