skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje pri Kranju

Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje je bilo ustanovljeno 27. julija 1905. Ustanovnih članov je bilo 25 in za prvega načelnika je bil izvoljen Ivan Zabret. Društvo je delovalo pod okriljem Zveze kranjskih gasilskih društev, iz katere je leta 1912 izstopilo in pristopilo k novoustanovljeni Deželni gasilski zvezi s sedežem v Ljubljani. Med prvo in drugo svetovno vojno gasilsko društvo iz Predoselj ni delovalo. Do reorganizacije gasilstva je prišlo leta 1960 in Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje se je preoblikovalo v Gasilsko društvo Predoslje z operativnimi enotami Britof, Suha, Kokrica in Predoslje. V taki obliki je društvo delovalo do leta 1966, ko so iz operativnih enot nastala gasilska društva Britof, Suha, Kokrica in Predoslje. V sedemdesetih letih je pri Gasilskem društvo Predoslje prišlo do posodobitve gasilskega orodja in opreme. Društvo je zelo uspešno na področju preventive, operative, izobraževanja svojih članov in pri delu z mladimi. Preberi več
Pobudo za ustanovitev gasilskega društva v Predosljah je dal domačin Janez Ušlakar, ki je bil leta 1905 študent na Dunaju. Svojo zamisel je predstavil takratnemu županu Predoselj, Ivanu Zabretu. Slednji je bil nad idejo navdušen in še istega leta je bila ideja uresničena. Ustanovni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Predoslje je bil 27. julija 1905. Zboru je predsedoval Ivan Zabret in v društvo se je vključilo 25 članov iz vseh vasi tedanje občine Predoslje: iz Predoselj, Kokrice, Suhe, Britofa, Mlake, Bobovka, Srakovelj, Ilovke in Tatinca. Ustanovni člani so bili Ivan Zabret, Blaž Zabret, Jože Umnik, Alojz Oven, Franc Šter, Jakob Basaj, Primož Košnek, Ivan Konda, Valentin Oman, Anton Sajovic, Franc Hribernik, Janez Arnež, Franc Sajovic, Franc Šenk, Jože Boštar, Matija Sajovic, Franc Rebol, Ignac Košir, Jernej Vodnjav, Anton Bitenc, Franc Bukovnik, Janez Snedic, Franc Lukanc, Jernej Lokar in Sikst Bukovnik. Za prvega načelnika je bil izvoljen Ivan Zabret.

Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje je že leta 1905 kupilo novo ročno brizgalno, ki je že imela sesalne cevi. Prav tako je gasilsko društvo kupilo tudi gasilsko orodje, trobento za javljanje požarov in gasilsko civilno ter paradno obleko. Vso gasilsko opremo, razen paradnih oblek, je gasilsko društvo pokrilo s prostovoljnimi darovi domačinov in drugih dobrotnikov. Društvo je delovalo pod okriljem Zveze kranjskih gasilskih društev, iz katere je leta 1912 izstopilo in pristopilo k novoustanovljeni Deželni gasilski zvezi s sedežem v Ljubljani. Za ta korak se je društvo odločilo predvsem zato, da je lahko finančna sredstva črpalo od deželnega odbora.

Med prvo svetovno vojno je gasilsko društvo iz Predoselj prenehalo delovati. Gasilski dom so uporabljali vojaki za svojo kuhinjo, večina gasilske opreme je bila uničena ali izgubljena. Društvo je zopet zaživelo po vojni in prvi občni zbor je bil 14. septembra 1919, za načelnika je bil izvoljen Matija Sajovic. Ker je bilo potrebno obnoviti gasilski dom in napolniti društveno blagajno, je društvo vsako leto organiziralo pobiranje prostovoljnih darov, prirejalo pa je tudi veselice s tombolo. Zaradi obširnega požarnega okoliša se je že leta 1921 od Prostovoljnega gasilskega društva Predoslje osamosvojilo društvo Kokrica, leta 1926 pa Britof in Suha. Društvo je prvo motorno brizgalno kupilo leta 1927, in sicer znamke Renault. Jugoslovanski gasilski zakon iz leta 1933 je gasilska društva preimenoval v gasilske čete. Društvo je do tedaj imelo le svoja društvena pravila, od tega leta dalje pa je bila organizacija zaščitena z zakonom.

Leta 1935 je hud veter podrl gasilski stolp in močno poškodoval gasilski dom. Člani društva so se odločili, da se bo zgradilo nov gasilski dom. Dom je bil svojemu namenu predan 5. septembra 1937. Pokrovitelj in boter ob blagoslovitvi doma je bil knez Pavle Karađorđević, botra pa njegova soproga kneginja Olga. Ker tudi gasilska oprema ni bil več ustrezna, je društvo vse sile usmerilo v nakup nove, vendar je njegove načrte prekinila druga svetovna vojna. Društvo je tako kot med prvo svetovno vojno prenehalo delovati, gasilski dom pa je bil zopet predan v vojaško uporabo. Prvič po drugi svetovni vojni se je društvo sestalo 16. avgusta 1945 in sprva je štelo 10 članov, za načelnika je bil izvoljen Janez Nograšek. Z izkupičkom od veselice leta 1946 so popravili motorno brizgalno in kupili tudi nekaj nove gasilske opreme. Počasi je število članov začelo naraščati in v gasilsko četo so se prvič vključila tudi dekleta, leta 1954 pa je društvo v svoje vrste sprejelo tudi prve pionirje.

Do reorganizacije gasilstva je prišlo leta 1960 in Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje se je preoblikovalo v Gasilsko društvo Predoslje z operativnimi enotami Britof, Suha, Kokrica in Predoslje. V taki obliki je društvo delovalo do leta 1966, ko so iz operativnih enot nastala gasilska društva Britof, Suha, Kokrica in Predoslje. Od tega leta dalje se organiziranost gasilskih društev ni spreminjala in požarni okoliš društva obsega le vas Predoslje.

V sedemdesetih letih je pri Gasilskem društvo Predoslje prišlo do posodobitve gasilskega orodja in opreme. Leta 1971 je društvo kupilo novo motorno brizgalno Rosenbauer, leta 1977 prvo gasilsko vozilo IMV in leta 1978 malo motorno brizgalno Tomos. Vseskozi so veliko pozornosti namenjali skrbi za podmladek, kar je zagotavljalo nadaljevanje gasilske tradicije v Predosljah. Gasilski dom so ponovno obnovili leta 1985, ob osemdeseti obletnici društva. Naslednje leto je društvo v uporabo prevzelo novo črpalko s cisterno Creina, leta 1994 novo orodno vozilo Citroen C–25  D, leta 1996 novo motorno brizgalno Rosenbauer in leta 1997 še poveljniški avto Lada. Ob stoti obletnici ustanovitve društva so v uporabo prevzeli novo gasilsko vozilo Renault Master.

Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje je vse od svoje ustanovitve leta 1905 skrbelo za kulturno življenje na vasi, saj je uprizarjalo igre in sodelovalo na kulturnih prireditvah v Predosljah. Društvo je zelo uspešno na področju preventive, operative, izobraževanja svojih članov in pri delu z mladimi. V zadnjih letih največ pozornosti namenjajo prav delu s pionirji in z mladimi.


Literatura:
Jože Derlink: Kranjska gasilska kronika. Gasilska zveza MO, Kranj 2007.

Internetni vir:
www.pgd-predoslje.si


Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam