skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prostovoljno gasilsko društvo Voglje

Prostovoljno gasilsko društvo Voglje je bilo na pobudo Franca Kuralta iz Šenčurja ustanovljeno 2. aprila 1899. 30. septembra 1900 so odprli nov gasilski dom, ki so ga zgradili na mestu farovškega poda. Nov gasilski zakon iz leta 1933 je gasilska društva preimenoval v gasilske čete, te pa so se povezale v gasilske župe in Prostovoljna gasilska četa Voglje je spadala pod župo Kranj. Prvi občni zbor te čete je bil 12. novembra 1933. V letih od 1936 do 1940 je društvo delovalo v omejenem obsegu in organizirano delovanje je zopet steklo po drugi svetovni vojni. Danes je Prostovoljno gasilsko društvo Voglje sodobno opremljeno gasilsko društvo in šteje preko 260 članov. Preberi več
Prvi začetki gasilstva v Vogljah segajo v leto 1883, ko je bil organiziran nakup ročne prenosne brizgalne za gašenje požarov. Prostovoljno gasilsko društvo Voglje je bilo na pobudo Franca Kuralta iz Šenčurja ustanovljeno 2. aprila 1899. Za prvega načelnika je bil izvoljen Miha Globočnik, v gasilsko društvo pa so se vključili tudi člani iz Voklega, ki pa so iz vogljanskega društva izstopili že leta 1902. 30. septembra 1900 so odprli nov gasilski dom, ki so ga zgradili na mestu farovškega poda. Slovesnosti so se udeležili gasilci iz Kranja, Škofje Loke, Stare Loke in telovadci gorenjskega Sokola, dom pa je blagoslovil tudi šenčurski župnik.

V naslednjih nekaj letih si je vogljansko gasilsko društvo prizadevalo za nakup primerne gasilske opreme. Tako so leta 1908 kupili novo ročno prevozno brizgalno in leta 1910 nov voz na dveh kolesih. Leta 1914 je načelnik društva postal Franc Molj, ki je društvo vodil vse do leta 1933. Večji gasilski voz je bil kupljen leta 1930 in je bil namenjen za prevoz gasilcev ter romarjev. V uporabi je bil vse do leta 1956, ko so ga prodali gasilcem v Jelendol pri Tržiču.

Kralj Aleksander je leta 1933 podpisal nov gasilski zakon, ki je gasilska društva preimenoval v gasilske čete, te pa so se povezale v gasilske župe, tako da je Prostovoljna gasilska četa Voglje je spadala pod župo Kranj. Prvi občni zbor te čete je bil 12. novembra 1933, na katerem so izvolili nov odbor. Predsednik je postal Vencelj Globočnik, poveljnik Jernej Oselj, namestnik poveljnika Martin Zlate, tajnik Janez Rogelj in blagajnik Miha Molj. Naslednje leto so uvedli obvezne gasilske vaje za vse člane, mlajše od 30 let. Te vaje so potekale vsako nedeljo in po potrebi tudi med tednom.

Ker gasilska četa Voglje leta 1935 ni imela denarja, da bi gasilski župi plačala letno članarino, so 1. septembra na vrtu Franca Globočnika priredili veselico za zbiranje finančnih sredstev. Veselica je bila dobro obiskana, tako da so zbrali zadostna sredstva za poplačilo dolga. V tem letu je število članov poraslo iz trideset na šestinštirideset.

Že v letu 1936 so se aktivnosti društva zmanjšale in društvo je v omejenem obsegu delovalo do leta 1940. Na občnem zboru leta 1937 je bil za novega predsednika izvoljen Franc Molj. Ohranjenih podatkov o delovanju društva med drugo svetovno vojno ni.

Organizirano delovanje Prostovoljnega gasilskega društva Voglje je zopet steklo po drugi svetovni vojni, ko je v okviru izplačila nemške vojne odškodnine dobilo novo motorno brizgalno znamke DKW. Prvi občni zbor vogljanskega gasilskega društva po drugi svetovni vojni je bil 24. marca 1946. na njem so izvolili nov upravni odbor in za predsednika je bil izvoljen Franc Globočnik ter za poveljnika Martin Zlate. Leta 1948 so se gasilske čete preimenovale v gasilska društva, kajti tega leta je bil sprejet nov zakon o prostovoljnih gasilskih društvih. Ta zakon je nadomestil stari gasilski zakon iz leta 1933 in je omogočal skoraj popolno samostojnost gasilskih društev in zvez.

Leta 1952 se je upravni odbor gasilskega društva Voglje odločil, da bi na mestu starega gasilskega doma zgradil novega. Še istega leta so začeli z rušenjem starega doma in nov gasilski dom je bil zgrajen leta 1953. Vogljansko društvo je v Gasilsko zvezo Kranj vstopilo leta 1955, dodeljeno pa je bilo 3. brigadi. Leta 1961 je bil v Vogljah zaradi večje požarne varnosti zgrajen tudi vodni bazen. Gasilski dom, zgrajen leta 1953, so obnovili leta 1971 in tega leta so vogljanski gasilci slavnostno prevzeli tudi novo črpalko Rosenbauer. Leta 1973 je društvo povečalo tudi svoj vozni park, kajti kupilo je nov gasilski avto znamke IMV. Do ponovne obnove gasilskega doma je prišlo leta 1975, kajti pričela se je gradnja prizidka k domu, s čimer je društvo želelo pridobiti nove prostore za shranjevanje gasilske opreme in vozil.

Prostovoljno gasilsko društvo Voglje je sodobno opremljeno gasilsko društvo. V uporabi ima med drugim gasilsko vozilo GV1, ki je namenjeno za prevoz gasilcev in opreme ter motorno brizgalno znamke Rosenbauer. Za zaščito gasilcev so namenjene ognjevarne delovne obleke. Vogljansko gasilsko društvo je opredeljeno kot operativna enota 1. kategorije. Danes društvo šteje preko 260 članov.


Literatura:
110 let gasilstva v Vogljah (1899–2009). Prostovoljno gasilsko društvo, Voglje 2009.

Internetni vir:
www.voglje.si

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam