skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prosvetna dejavnost na Homcu: igre in ostale prireditve

Prosvetna dejavnost na Homcu je bila že pred prvo svetovno vojno zelo živahna. Zasluge za to je imel župnik Mrkun. Po vojni je društveno delo spet zaživelo. Središče dogajanja se je iz sosednje Šmarce preselilo na Homec v novozgrajeni Društveni dom, kjer so bile dobre možnosti za nadaljnji razvoj in širitev kulturnega življenja v homški župniji. Leta 1941 so Nemci tako kot vsa druga razpustili tudi Slovensko katoliško prosvetno društvo Homec, ki je po drugi svetovni vojni znova zaživelo. 

Preberi več

Poleg iger je prosvetno društvo na Homcu prirejalo tudi mnoge druge dogodke in proslave ob materinskem dnevu, Miklavževe večere in božičnice. Domači organist Pavel Jerman je vodil tamburaški orkester. Prirejali so tudi razna predavanja, praznovanja in tečaje. Ženski odsek prosvetnega društva je leta 1929 prvič organiziral gospodinjski tečaj za dekleta, ki ga je vodila homška učiteljica Lojzka Verbič. Organiziran je bil tudi šiviljski tečaj v stari šoli na Homcu. 

Poleg šaljivih dramskih del so igrali tudi igre, kot so: Dekle z biseri, V znamenju križa, Miklova Zala, Testament in številne druge. Že od začetka so v okviru društva delovali dramski odsek, pevski zbor, knjižnica ter odsek ženske zveze, pozneje tudi tamburaški zbor. Prosvetnemu društvu Homec so se priključili številni novi člani, tudi iz drugih krajev.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam