Na začetku 20. stoletja in med obema vojnama

Pustni čas je tudi v začetku 20. stol. do 2. svetovne vojne spadal med najbolj družabno obdobje v življenju Ljubljančanov. Dogajali so se številni plesi, pustni sprevodi in tudi hišne zabave bogatih meščanov. Kot smo povedali že v uvodu, se je poglobljene raziskave pustovanja v Ljubljani med obema vojnama lotila etnologinja Špela Kučan. Za to obdobje se je odločila, ker predstavlja skrajno mejo, ko se je še lahko pogovarjala s pričami dogajanja, hkrati pa je že na voljo množica podatkov, ki jih ponuja takratno dnevno časopisje, ilustrirane revije, fotografije, plakati, vabila, vstopnice in poročila iz življenja številnih društev. Avtorja Damjan Avsec in Barbara Šterbenc-Svetina sta pustno dogajanje osvetlila že z začetkom 20. stoletja, vendar v omejenem obsegu. Prvi v okviru orisa družabnega življenja, druga pa se je omejila samo na prireditve v hotelu Union.