Ptuj v osamosvojitveni vojni

Vojaške operacije JLA v Sloveniji so se pričele v noči na 27. junij 1991, ko so s Hrvaške in nekaterih slovenskih vojašnic začeli prihajati tanki. Na ptujskem območju pa se je koflikt z JLA začel že z incidentom pred ptujsko vojašnico 24. maja 1991.

Preberi več

V času osamosvojitvene vojne so razmere na območju ptujske občine nadzorovali pripadniki slovenske Teritorialne obrambe. Ptujska vojašnica je nekaj dni ostala brez hrane, čete pa so bile v polni bojni pripravljenosti. Izvršni svet Skupščine občine Ptuj se je sestal na posebni seji, kjer je obravnaval gospodarska vprašanja in vprašanja v zvezi s preskrbo prebivalstva, hkrati pa je bil v stalnih stikih s predstavniki jugoslovanske vojske. Na območju občine Ptuj razen cestnih barikad, zračnih alarmov in manjših incidentov ni prišlo do spopadov.

Eden od strelskih incidentov se je v četrtek, 27. junija 1991 zgodil tudi v neposredni bližini stavbe Radia-Tednika, ki so jo v času vojne  varovali oboroženi pripadniki slovenske Teritorialne obrambe. Dogodek je Martin Ozmec podrobneje opisal v Tedniku (štev. 26, 4. 7. 1991), v prispevku z naslovom Spopad ob našem zavodu.