skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zbirka obsega stare razglednice Ptuja.

Preberi več

Ptuj je upodobljen na številnih razglednicah, ki segajo od 19. stoletjado danes. Med njimi je kar nekaj najstarejših razglednic,ki so med zbiralci posebej cenjene in iskane. Na nekaterih večdelnihrazglednicah so poleg Ptuja upodobljeni tudi drugi okoliški kraji.

Najstarejšo znano ptujsko razglednico jeizdalo Ptujsko tujskoprometno društvo, natisnila pa dunajska tvrdkaSchwidernoch in jo poznavalci datirajo v leto 1891. Tiskana je vlitografski tehniki, ki je bila v tistem času najpomembnejša tehnika zarazmnoževanje slikovnega gradiva. Med drugo svetovno vojno se na Ptujupojavijo razglednice, ki so izdelane na osnovi barvne fotografije.Barvne razglednice so sicer izhajale že prej, vendar so imele zapodlago črnobelo fotografijo ali risbo in so bile ročno kolorirane aliobarvane z barvnimi klišeji.

Sicer pa je zaptujske razglednice do leta 1918 značilno, da je bila večinanatisnjenih samo v nemščini, le redke so bile natisnjene v slovenščiniali dvojezične. Najpomembnejši ptujski založnik je bil Wilhelm Blanke,ki je izdajal razglednice od konca 19. stoletja pa vse v čas 2.svetovne vojne. Med večjimi založniki  pred prvo svetovno vojno stabila še Janez Nepomuk Peteršič in Josef Kasimir.

Motivi na ptujskih razglednicah: veduta mesta, ptujski grad, pogled na mestne strehe, ulice in trgi, pomembne zgradbe, Ljudski vrt, Švicarija in mestni park, muzej in muzejski eksponati, ipd. Dokumentarno izredno zanimive so razglednice, na katerih se pojavljajo ljudje, npr. člani društev, vojaki ali gostje ptujskih gostiln, hotelov in kavarn.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Ptuj, RAZGLEDNICE

Datum objave

19.01.2009 14:29

Zadnja sprememba

15.01.2019 13:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam