Pustovanje v Ljubljani: od prvih virov do druge svetovne vojne

Raziskave oziroma literatura o mestnih pustnih običajih v slovenskem prostoru so v primerjavi z ruralnimi veliko skromnejše. O pustovanjih v Ljubljani v starejših obdobjih najdemo nekaj podatkov v knjigi Maske slovenskih pokrajin Nika Kureta in Stara Ljubljana in njeni ljudje Josipa Mala. Poglobljeno, s fotografijami in ilustracijami bogato opremljeno raziskavo, smo našli v delu Pustovanje v Ljubljani v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja etnologinje Špele Kučan. Delno se tematike lotevata tudi Damjan Ovsec v Orisu družabnega življenja v Ljubljani od začetka dvajsetega stoletja do druge svetovne vojne in prispevek Barbare Šterbenc Svetina Maškarade v Grand hotelu Union (1906-1935) v  monografiji O pustu, maskah in maskiranju.