skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pustovanje v Ljubljani: od prvih virov do druge svetovne vojne

Raziskave oziroma literatura o mestnih pustnih običajih v slovenskem prostoru so v primerjavi z ruralnimi veliko skromnejše. O pustovanjih v Ljubljani v starejših obdobjih najdemo nekaj podatkov v knjigi Maske slovenskih pokrajin Nika Kureta in Stara Ljubljana in njeni ljudje Josipa Mala. Poglobljeno, s fotografijami in ilustracijami bogato opremljeno raziskavo, smo našli v delu Pustovanje v Ljubljani v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja etnologinje Špele Kučan. Delno se tematike lotevata tudi Damjan Ovsec v Orisu družabnega življenja v Ljubljani od začetka dvajsetega stoletja do druge svetovne vojne in prispevek Barbare Šterbenc Svetina Maškarade v Grand hotelu Union (1906-1935) v  monografiji O pustu, maskah in maskiranju.

Preberi več

V skladu z razpoložljivo strokovno literaturo je zasnovan tudi naš prispevek. Uvodoma smo orisali, kako so Ljubljančani v pustnem času plesali, se veselili in maskirali od prvih, nam znanih virov do konca 19. stoletja. Prispevek smo nato razširili na dogajanje pred 1. svetovno vojno oziroma na obdobje med obema vojnama. Vpliv »veselih dvajsetih« se je dotaknil tudi Ljubljane, meščani so se hoteli svetovljansko zabavati in pustni čas od svetih treh kraljev do pepelnične srede, je bil idealna priložnost. Začelo se je s plesnimi prireditvami, od elitnih plesov do plesnih veselic, koncertov s plesom, valčkovi večeri… Sledile so predpustnice, ki so ponujale tudi zabavne igre, družabna sezona pa je potem dosegla svoj vrhunec na maškaradah. Razna društva, klubi in združenja so imela polne roke dela z organizacijo prireditev, udeleženci, predvsem dame, pa s kostumiranjem in maskiranjem. Ljubljana je imela v drugi polovici 19. stoletja tudi svoj karneval oziroma pustni korzo, ki pa se je  izrodil in so ga zaradi neprimernosti  celo prepovedali. Zopet so ga oživili tik pred 2. svetovno vojno. Pustno norenje Ljubljančanov se je zaključilo na pepelnično sredo s pokopavanjem Pusta v predmestjih, v središču mesta pa s slanikovo pojedino. Pomembno vlogo v tem pestrem dogajanju so imeli tudi ljubljanski časopisi in revije, ki so vestno poročali, skrbeli za promocijo in objavljali nasvete o izbiri in izdelavi kostumov.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam