skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Razvoj gasilstva v Kranju

Pobuda za ustanovitev gasilskega društva v Kranju je prišla s strani kranjskega župana Karla Šavnika. Ustanovni zbor Prostovoljne požarne brambe v Kranju je bil 8. novembra 1879 v prostorih narodne čitalnice nad nekdanjo trgovino Pr' Petrčku. Preberi več
V Kranju je bil že leta 1812 plačan gasilski čuvaj. Denar za plačo in za nekaj osnovne opreme za gašenje je zagotovila občina Kranj. Zaradi katastrofalnega požara leta 1878, ki je uničil vasi Huje in Klanec, je kranjski župan Karel Šavnik pozval kranjske meščane, naj se ustanovi požarno brambo, ki je bila ustanovljena leta 1879.

Leta 1907 se je Prostovoljna požarna bramba v Kranju preimenovala v Prostovoljno gasilsko društvo v Kranju, leta 1911 se je slednje preimenovalo v Prostovoljno gasilsko in reševalno društvo. Kranjsko gasilsko društvo se je med vojno imenovalo Freiwillige Feuerwehr der Stadt Krainburg.

Po letu 1948, ko je v veljavo stopil nov gasilski zakon, so pričeli iz gasilskih čet ustanavljati gasilska društva in tega leta je bilo ustanovljeno tudi Gasilsko društvo Kranj. Leta 1991 se je oblikoval javni zavod Gasilsko reševalna služba Kranj.

Gasilsko reševalna služba Kranj je do leta 1996 domovala v gasilskem domu na Oldhamski cesti, ko se je preselila v nov gasilski dom na Bleiweisovi cesti v Kranju, kjer deluje še danes.


Literatura:
Janko Štefe: 100 let organiziranega gasilstva v Kranju (1879–1979). Kranjski zbornik, Mestna občina Kranj, Kranj 1980, str. 205–214.
130 let organiziranega gasilstva v Kranju (1879–2009). Gasilsko reševalna služba, Kranj 2009.
Jože Derlink: Kranjska gasilska kronika. Gasilska zveza MO, Kranj 2007.


Informacije

Ključne besede

GASILSKA DRUŠTVA, gasilski domovi, Gasilsko društvo Kranj, Gasilsko društvo Predoslje pri Kranju, Gasilsko reševalna služba Kranj, GASILSTVO, Kranj, Predoslje pri Kranju, Prostovoljno gasilsko društvo Kranj, Prostovoljno gasilsko društvo Primskovo-Kranj, Prostovoljno gasilsko društvo Stražišče, Prostovoljno gasilsko društvo Šenčur, Prostovoljno gasilsko društvo Voglje, Prostovoljno gasilsko in reševalno društvo v Kranju, Stražišče pri Kranju, Šenčur, Voglje

Datum objave

25.02.2011 10:23

Zadnja sprememba

24.04.2012 14:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam