skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Revija Speča lepotica

»Revija Speča lepotica je prijazna obveščevalka vsakega, ki bere, o dogodkih na gradu Mirna in o novostih, ki spremljajo našo naravno in kulturno dediščino«, je v prvi številki zapisal njen izdajatelj in obnavljavec mirnskega gradu dr. Marko Marin. Preberi več
Na začetku, spomladi 1992, je bil to skromen list z rubrikami, ki so se ohranjale do zadnje, dvanajste številke, izdane leta 1998 (z letnico 1997): Uvodna misel, Iz grajske kronike, Obnovitvena dela, Urejanje okolice, Pobude in Iz uredništva. Naslednje leto, ko se je ta list iz 'glasila' preimenoval v 'revijo' in se je obseg iz štirih povečal na dvanajst, v prvi številki leta 1995 pa na šestnajst in še istega leta na dvajset strani, so se jim pridružile še rubrike: Naravna in kulturna dediščina, Ocene in Muzejske novosti, Podlistek ter Literarna stran in pozneje še priloga, posvečena Emi Krški, tisti gospe, »ki je večji del svojega življenja, vsaj v domišljiji, preživela kot grajska dama na mirnskem gradu«, kot je o njej zapisal Marko Marin. Prva številka Speče lepotice je izšla v nakladi 100 izvodov in mimogrede pošla. »Mnogi so nas spraševali po njej«, je zapisal urednik, »in tudi izrazili željo, da bi čimprej dobili drugo številko.« Druga številka je bila natisnjena v 200 izvodih, naklada se je nato iz leta v leto dvigovala in nazadnje pristala pri 600 izvodih. Speča lepotica je prva revija v slovenskem prostoru, ki je bila ustanovljena z namenom, da bi sledila obnavljanju gradu, pri čemer pa ni imela ambicije, da bi le poročala o obnavljanju, ampak da bi bralcem čimbolj približala vrednote okolja, v katerem živijo, da bi dediščino v tem okolju lahko bolje cenili in jo znali varovati. Marko Marin je namreč vedel, da je pri ljudeh potrebno spremeniti podedovano miselnost o tujosti 'fevdalne dediščine', ki jo je zato potrebno rušiti. Vedel je tudi, da mora ljudi pripraviti k razmišljanju, da gre v primeru mirnskega gradu za njihov spomenik, in v kraju bo preživel le, če ga bodo sprejeli za svojega. Leta 1997 je za Markom Marinom izdajateljstvo revije prevzelo Društvo Speča lepotica, ki pa je izdalo le še dve številki. Revija Speča lepotica je v celoti izpolnila svoje poslanstvo, ki ji ga je namenil Marko Marin, presahnila pa je v času, ko je revitalizacija mirnskega gradu prerasla v rekonstrukcijo in se je pozornost za nekaj let preusmerila na gradbena dela, med leti 2004 in 2010 pa jo je v petih zvezkih nadomestila knjižna zbirka Grad Mirna.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam