skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Sanatorij Preddvor pri Kranju

Grad Preddvor se omenja že leta 1147. Njegov prvotni naziv je bil Dvor, poimenovanje Preddvor se je uveljavilo šele kasneje, ko so podložniki pred dvorom začeli postavljali svoja borna prebivališča. Grad je hitro menjaval lastnike in vsak od njih ga je preuredil v skladu z lastnimi potrebami. Skozi zgodovino so v njem delovale različne ustanove: od samostana in sanatorija do letovišča in vzgojnega zavoda. 

Preberi več

V 30. letih 20. stoletja je grad kupil dr. Majerič. Preuredil ga je v klimatsko zdravilišče, ki je bilo namenjeno težjim bolnikom. Ti so morali po nekaj dneh obsevanja zdravljenje v ormoškem sanatoriju prekiniti in ga nadaljevati čez teden dni. Med okrevanjem v Preddvoru so lahko uživali v gorskem zraku in miru. Okrevališče je imelo 40 sob (Pozdrav iz Ormoža, 2001, str. 88). Počitniški del gradu se je imenoval penzion Grintovec oziroma »Penzion dr. Majerič«.

Med drugo svetovno vojno je Majeričevo posestvo v Preddvoru okupator zasedel že takoj po okupaciji in v njem v letu 1943 uredil delovno taborišče za ženske. Za potrebe ureditve delovnega taborišča so bile izvedene nekatere gradbene spremembe. Del grajskega poslopja je zasedla policijska posadka, ki je bila tu nameščena ves čas nemške okupacije. Po vojni je grad postal izobraževalna ustanova in je nato po osamosvojitvi Slovenije prešel v roke Ministrstva za kulturo. Z denacionalizacijo so ga vrnili družini Velechovsky iz Ljubljane.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Nevenka Korpič; uredila Melita Zmazek

Ključne besede

Preddvor, sanatoriji, ZDRAVILIŠČA, zdraviliški turizem

Datum objave

27.05.2021 13:36

Zadnja sprememba

27.05.2021 14:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam