Senovo med obema vojnama

“Vse novo!”

Razvoj Senovega je večino dvajsetega stoletja temeljil na pridobivanju premoga. Zaradi povečanega izkopa so v kratkem času po prvi svetovni vojni zgradili elektrarno, vrsto rudniških objektov, nove stanovanjske bloke, ceste, ozkotirno železnico, drugo najdaljšo v Evropi, delavski dom, kantino, konec dvajsetih pa še šolo, ki je takrat dvigovala ogromno prahu. Še danes v naših krajih kroži urbana legenda v zvezi z nastankom imena Senovo. Menda se je nek izseljenec okoli leta 1930 vrnil iz Amerike v rodni kraj in ko je zagledal vse urbanistične in infrastrukturne spremembe, je presenečeno vzkliknil: »Vse novo!« Navdušenje našega rojaka iz Amerike je bila upravičena, saj se je v dobrem desetletju po koncu prve svetovne vojne Senovo zelo spremenilo.