Šentjakobska knjižnica v Ljubljani

V zgodovini ljubljanskega splošnega knjižničarstva prav gotovo izstopa Šentjakobska knjižnica. Z več kot stotimi leti nepretrganega delovanja je najstarejša splošna knjižnica v Ljubljani. Po drugi svetovni vojni je dediščino prevzela njena naslednica Mestna knjižnica, ki se je leta 1981 skupaj z Delavsko in Pionirsko knjižnico združila v Knjižnico Otona Župančiča. S tako bogato tradicijo je KOŽ leta 2008 vstopila v veliko združenje vseh ljubljanskih splošnih knjižnic in ene specialne v Mestno knjižnico Ljubljana. V pričujočem prispevku se bomo posvetili tistim poudarkom iz zgodovine Šentjakobske knjižnice, ki prikazujejo njen prispevek k razvoju knjižnične dejavnosti in kako je razumevala svoje poslanstvo. Čeprav v duhu določenega časa je vedno širila in vzpodbujala vrednote svobodnega in enakopravnega dostopa do kulturnih, izobraževalnih in socialnih dobrin.