Skodle danes?

Človek stremi k spremembam. Staro menja novo, stare hiše se načrtno podirajo, duša vaškega podeželja in kulturne krajne korenito spreminjajo novi trendi. Zanimivo, med mladimi je popularna tako imenovana ”retro” kultura, ki se skozi ustvarjalno izražanje vrača v preteklost. Ali je smiselno ohranjati oz. obujati etnološke značilnosti naših krajev, kot je denimo kritina šindra? V prvi vrsti je pomembno prepoznavanje in vrednotenje kulturne dediščine. Zaradi obstojnosti materiala je seveda bolj primerno izbrati opečno kritino. Skodla iz macesna lahko sicer zdrži tudi do 40 let, zato je kritina lahko še vedno ustrezna za prekrivanje manjših sodobnih objektov npr. manjših gospodarskih objektov, čebelnjakov, nadstreškov, oglasnih kozolcev, smerokazov, razpel itn. Dobrodošla je pri obnovi stavb za katere je znano, da so bile tako krite in so razglašene za kulturni spomenik. Arhitekturne značilnosti krajev in naravni materiali vplivajo na psihologijo bivanja, saj se v takem okolju bolje počutimo. Pomislite, da ob obisku tujih krajev radi občudujemo njihove arhitekturne posebnosti, ki že stoletja kljubujejo času in prostoru.