skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Skupina Ribice, klekljarska sekcija Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Bazovice

Vodja skupine Ivjana Štranj se je s klekljanjem srečala že kot deklica, ko je obiskovala svojega dedka, ki je živel na posestvu blizu Idrije. Osnov, sukanja in križanja, jo je naučila mama, znanje pa je dopolnjevala pri klekljaricah v Idriji. Med Ivjaninim odraščanjem je bula obležala v kleti, na plan pa jo je spet privlekla desetletna hčerka, ki se je, tako kot mama Ivana, za klekljanje navdušila na počitnicah v Idriji. Tako se je začelo drugo obdobje klekljanja Ivane Štranj, ko je začela obiskovati delavnice in seminarje Čipkarske šole Idrija in klekljala 'za svojo dušo'.

Preberi več

V oktobru leta 2000 so jo v SKD Slovenec iz Boršta povabili k vodenju klekljarskega tečaja. Prijavilo se je kar 13 klekljaric, do danes pa je Ivjana v skupini Ribice poučevala skoraj 60 oseb. Od leta 2007 skupina deluje pod okriljem SKD Lipa iz Bazovice. Srečujejo se enkrat tedensko ter se postopoma in metodično učijo klekljanja pa tudi zgodovine klekljanja, risanja vzorcev in uporabe mednarodne barvne skale. Občasno organizirajo tematske delavnice, ki jih vodijo zunanje mentorice, ter izlete po krajih širom Slovenije in Evrope, ki so povezani s čipko. Najbolj odmevne pa so tematske razstave, ki jih pripravijo približno na dve leti in so zelo obiskane. Ena od njih je bila razstava Ples v maskah, ki jo je skupina pripravila v letu 2013 in z njo gostovala tudi izven domačega kraja. Nova razstava je seveda v pripravi, v letu 2016 pa bodo gostovale na gradu Dobrovo. Ribice so se ukoreninile v skupnost, zanimanje zanje pa narašča in vsako leto se jim pridruži kakšen nov član ali članica.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Neža Bandel

Kontaktne osebe

Ivjana Štranj
Neža Bandel

Ključne besede

čipke, KLEKLJANJE, ROČNA DELA, ETNOLOGIJA

Datum objave

28.12.2016 15:59

Zadnja sprememba

27.12.2016 11:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam