Slikarka je rojena

Slikarka je rojena

Bila je stara 18 let, ko je naslikala prvo sliko velikih dimenzij. Pastor Schreiber je v farno kroniko zapisal, da je 20. marca 1925 dokončala oljno oltarno sliko, visoko 2 metra in široko 1,26 metra, namenjeno za novozgrajeno pokopališko kapelo na farnem pokopališču. Sliko je naslovila Himmelstrost (Nebeška tolažba). Čez nekaj dni je sliko fotografiral tamkajšnji fotograf Kempe. Na podlagi tega posnetka je nastala razglednica. Po pričevanjih, ki jih je zbral pastor Burkhardt, so jo potem začeli klicati slikarka. Slika je bila po 2. svetovni vojni iz kapele odstranjena; takrat se je za njo izgubila sled. O motivu slike je Schreiber Gammelinova zapisala, da je upodobila mlado vdovo, ki na grobu objokuje moža, nedavno preminulega v brodolomu. Za roko jo drži hčerkica in ji kaže »nebeški Jeruzalem«, ki se je prikazal v sončnem žarku in predstavlja tolažbo iz nebes.

Veliko zanimanje za slikarstvo je kazala že kot predšolska deklica in že takrat so ji pripisovali talent. Sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja, po končani srednji šoli, je začela obiskovati zasebno slikarsko šolo v Berlinu. Njena prva mentorica je bila nemška slikarka Henriette Henny Deppermann, krajinarka, vedutistka in ilustratorka. Zapisala je, da je hodila k Henny na ure risanja in slikanja in da je njeno umetniško oko povsod iskalo motive za ustvarjanje.