Družinska vas

Družinska vas je naselje, sestavljeno iz Spodnje in Zgornje Družinske vasi (tudi Požarnice) v dolini potoka Toplica, po kateri pelje cesta Novo mesto–Šmarjeta.

Tik ob cesti je bila nekoč splošno znana Zorkova gostilna (od leta 1990 gostilna Domen). Lastnik gostilne Florijan Zorko (1845–1938) je sprva z vinom zalagal kopališke goste v Šmarjeških Toplicah in se naglo vklopil v turistični pomen Šmarjeških Toplic. Sprejemal je goste iz toplic na hrano in prenočišče in njegova gostilna je kmalu postala zelo znana. Zraven je bil tudi mlin. Že tradicionalno so se gostje spotoma na poti v toplice ustavili pri Zorku, se okrepčali z jedačo in pijačo, mnogi so v njej tudi prenočevali – po spominih domačih tudi pesnik in dramatik Pavel Golia (1887–1959) , ki je leta 1928 v spominsko knjigo zapisal verze v čast njihovi gostilni.