skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Šmarješke Toplice in okolica na starih razglednicah

V zbirki je predstavljen izbor starejših razglednic Šmarjeških Toplic in okoliških krajev, ki jih hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v Posebnih zbirkah Boga Komelja. Najstarejše so  s preloma 19. in 20. stoletja.

Šmarješke Toplice so znano slovensko naravno zdravilišče in turističen kraj, ki se prvič omenja leta 1352. Velik razcvet so Šmarješke Toplice doživele v obdobju med obema vojnama, ko je posestvo kupil in vodil zdravilišče novomeški zdravnik Viktor Gregorić. Kraj se ponaša s številnimi razglednicami, ki pričajo o razvoju zdravilišča sredi neokrnjene narave. Poleg razglednic Toplic so v knjižnični zbirki zastopani tudi drugi kraji, manjša naselja in vasi v okolici, kot npr. Šmarjeta, Bela Cerkev, Vinji Vrh idr.

Šmarješka dolina je svet izvirov zdravilne vode, je del dna Panonskega morja, ki je bilo tu pred petnajstimi milijoni let. Najlepši primerek okamnin je vretence kita, ki ga najdemo na pobočju Vinjega vrha. Sprehajalne poti po dolini vodijo mimo številnih gomil iz 3. stoletja pred našim štetjem. Z Nemškega hriba se odpre čudovit pogled na naravni park Zdravce –  mokrišča ob potoku Radulja, na zamočvirjenih travnikih rastejo zanimive redke in zavarovanje rastline, med njimi poletni veliki zvonček.

Poleg bogate naravne dediščine se kraji, predstavljeni na razglednicah, ponašajo tudi s kulturnimi spomeniki – sakralno in drugo stavbno dediščino.

Lepo vabljeni v te kraje, kot so bili videti nekoč.

Preberi več

VIRI IN LITERATURA:

Bobič A., Majcen A., Družina Gregorić iz Novega mesta, lastnica zdravilišča v Šmarjeških Toplicah med leti 1926–1939. Šmarješke Toplice, 2003.

Cvelbar, F., Granda, S., Šmarjeta in Bela Cerkev skozi stoletja: vršenje časa okrog zgodovinskega Vinjega vrha v občini Šmarješke Toplice.  Šmarjeta, 2007.

Ložar, S., Stare gostilne in gostilničarji v novomeški občini. Novo mesto, 1991.

Pavlič, P., Hvastija, M., Lamovšek, A., Zgodbe smo spletali v občini Šmarješke Toplice. Trebnje, 2011.

Pungerčar, M., Klevevž: biser narave z bogato zgodovino. Novo mesto, 2009.

Ščuka, K., Prudič M., Pacek, M., Dežman, K., Gregorčič, P., Po dolini šmarješki nas vodi korak. Šmarjeta, 2018.

Volčič Josip, Zgodovina Šmarješke fare pri Novem mestu. V Novem mestu, 1887.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Darja Peperko Golob

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Ključne besede

Šmarješke Toplice, RAZGLEDNICE, ZDRAVILIŠČA

Datum objave

06.01.2021 07:08

Zadnja sprememba

04.01.2021 08:06

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam