skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Sredi 18. stoletja so tehnološki napredek, razvoj kapitalizma in potrebe države sprožili idejo, da bi šolanje mladine postalo obvezno za vse državljane ne glede na stan, lastnino in spol. 

Preberi več

Cesarica Marija Terezija je leta 1774 izdala prvi avstrijski zakon o osnovnih šolah, s katerim je uvedla obvezno osnovno šolstvo za otroke stare od šest do dvanajst let. Do uveljavitve zakona je bila dolga pot. Kmetje so bili prepričani, da otroke lahko pogrešajo pri kmečkem delu le pozimi. Prepričani so bili, da dekleta ne potrebujejo izobrazbe. Dolgo je trajalo, da so vzpostavili primerno šolsko infrastrukturo in strokovno usposobljen ter primerno plačan pedagoški kader.

Sprva so osnovno šolstvo skoraj v celoti zaupali katoliški cerkvi. Poučevali so v glavnem cerkovniki in v župniščih. Prve šole smo v naši občini dobili v Smledniku, Preski in Sori že v 19. stoletju. Danes pri nas delujejo štiri popolne osnovne šole in dve podružnični osnovni šoli ter Glasbena šola Franca Šturma, Podružnica Medvode.

Pri starih razglednicah razvrstimo med šole tudi razna društvena in druga izobraževanja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Tatjana Mavrič

Kontaktne osebe

Tatjana Mavrič

Ključne besede

Medvode, DOMOZNANSTVO, stare fotografije, stare razglednice, ŠOLSTVO, ŠOLE

Datum objave

19.12.2017 06:29

Zadnja sprememba

18.12.2017 07:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam