skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Središče ob Dravi

Zbirka obsega starejše razglednice Središča od Dravi.

Preberi več
Središče ob Dravi je obmejno naselje na meji med Hrvaško in Slovenijo. Leži ob cesti Ormož - Čakovec, v vzhodnem delu Središkega polja in je danes sedež samostojne občine. Območje je bilo poseljeno že v mlajši kameni dobi, v pisnih virih pa se kraj prvič omenja l. 1255, ko so gospodje Ptujski od madžarskega kralja Bele IV. prejeli v fevd stolpast grad, postavljen na Gradišču. Zgodovino kraja je že l. 1910 v knjigi Trg Središče opisal Fran kovačič (ponatis 1986). Danes je Središče znano po oljarni, kjer stiskajo odlično naravno središko bučno olje.

Prve razglednice je kraj dobil že ob koncu 19. stoletja, ohranjenih pa je tudi lepo število kasnejših razglednic. Med založniki se pojavljajo domači trgovci in gostilničarji (npr. trgovci Löwy, Meke, Šara), pa tudi veliki tuji založniki kot je bil Karl Scwidernoch z Dunaja. Na nekaterih razglednicah ni podatka o založniku. Najpogosteje so za motiv izbrane pomembne zgradbe, kot so šola, rotovž na Glavnem trgu, obe cerkvi, Sokolski dom, pa tudi občinski urad, oljarna, gasilski dom in posamezne trgovine.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, RAZGLEDNICE, Središče ob Dravi

Datum objave

06.11.2009 14:24

Zadnja sprememba

15.01.2019 13:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam