skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Telovadno društvo Sokol v Litiji

Kmalu po ustanovitvi prvega sokolskega telovadnega društva v Pragi, so tudi v Ljubljani želeli ustanoviti svoje telovadno društvo. Oktobra 1863 ga je ustanovila skupina slovenskih rodoljubov. Sokolsko gibanje se je nato širilo tudi v druge kraje. Društvo Sokol je nastalo kot narodnoobrambna in telesnovzgojna organizacija. Preberi več

Telovadno društvo Sokol so v Litiji ustanovili leta 1909. Na sestanku so sprejeli društvena pravila.  Kasneje so si prostor našli v Sokolskem domu Litija.

V društvu so se zbirali predvsem mladi in narodno zavedni Litijani in Šmarčani, ki so se zanimali za telovadbo in sledili pozivu: »Zdrav duh v zdravem telesu«.

Poleg telovadnih vaj so organizirali plese, zabave, miklavževanja, društvene veselice, izlete in uprizarjali gledališke igre.

Nastopili so v Sarajevu leta 1934, v Pragi leta 1937, Ljubljani, Beogradu in ostalih mestih. Med pobudniki in ustanovitelji sta bila Franc Pleničar, litijski gostilničar in Jože Modic, poštni uradnik.

Sokolsko društvo je delovalo na Vačah, Savi in Polšniku.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Andreja Štuhec

Ključne besede

Litija, Sokolsko društvo v Litiji, Valvazorjev trg

Datum objave

13.05.2012 22:51

Zadnja sprememba

05.06.2012 15:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam