skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tina Tomlje, predsednica Skupščine mesta Ljubljane med letoma 1982 in 1986

Tina Tomlje


V Ljubljani rojena Tina Tomlje (1935) je po izobrazbi pravnica, večino časa pa je opravljala politične naloge. V času študija je bila članica univerzitetnega odbora Zveze študentov Jugoslavije (ZŠJ) in univerzitetnega komiteja ZKS. Diplomirala je leta 1960 na ljubljanski pravni fakulteti.

V obdobju 1962-66 je bila poslanka v skupščini SFRJ, zatem je trinajst let vodila Zavod za napredek gospodinjstva. Bila je podpredsednica Republiškega komiteja SZDL in predsedovala je Konferenci za družbeno aktivnost žensk. Med 1978 in 1982 je predsedovala političnemu zboru skupščine SRS.

Po končanem županovanju je bila članica reformnega predsedstva CK ZKS do leta 1989 za politični sistem samoupravljanja. Ljubljanski dnevnik je leta 1982 prvo ljubljansko županjo predstavil kot predsednico družbenopolitičnega zbora Skupščine SRS. Bila je tudi članica izvršnega odbora okrajnega odbora SZDL Ljubljana, delovala je v republiški skupščini otroškega varstva.

Predsednica Skupščine mesta Ljubljane je bila v obdobju, ko je bilo mesto slabo preskrbljeno z živili in drugimi dobrinami za vsakdanje življenje. Po celotni Jugoslaviji je bil uveden ukrep omejitve vožnje z avtomobili: na parne datume so lahko na cesti vozili avtomobili s parno registrsko tablico, na lihe datume pa avtomobili z lihimi tablicami. Za predsednico Skupščine mesta Ljubljane je bila izvoljena 14. 4. 1982, kakor je poročal Ljubljanski dnevnik z dne 15. aprila 1982.

Preberi več

V času županovanja Tine Tomlje:
- so dokončali severno obvoznico okoli mesta in začeli graditi južno obvoznico;
- obnovili so mestni vozni park z nakupom novih avtobusov;
- obnavljali so Ljubljanski grad, vendar je bilo do leta 1985 končano le 40 % del;
- uvedli so tretji samoprispevek, ki je v slovenski prestolnici omogočil postavitev 36 novih objektov, zlasti vrtcev in šol;
- izdelali so koncepte in načrte za čistilno napravo, po novih načelih je bila urejena sanitarna deponija na Barju;
- leta 1982 je bila dokončana gradnja Cankarjevega doma, kar je bilo za mesto precej pomembna pridobitev, imeli so ga za kulturni center Slovenije. Zgradili so ga s finančno pomočjo mesta, občin, republike in podjetij;
- s prostovoljnim delom so zgradili obroč okoli Ljubljane, imenovan Pot spominov in tovarištva, zamišljen kot spominski in rekreacijski objekt.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Gašper Hudolin

Spletni naslov

http://www.kamra.si

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI, ŽUPANI, LJUBLJANA, 1970-1996, LOKALNA UPRAVA

Datum objave

31.01.2019 12:23

Zadnja sprememba

25.01.2019 12:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam