skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Avtorica učbenikov

Helena Stupan je avtorica prvih učbenikov za srednje šole, saj se je ob svojem pedagoškem delu kmalu zavedla potrebe po osnovnih priročnikih za učenje nemščine na naših šolah. Njeni glavni deli sta Nemško literarno berilo za gimnazije (l. 1953) in Nemška književnost (l. 1968), prvi celoviti prikaz nemške književnosti v slovenskem jeziku, ki ga študenti uporabljajo še danes.

Preberi več

Jože Pogačnik, akademik, literarni zgodovinar, slovenist in univ. profesor je ob izidu učbenika Od Prešerna do Cankarja l. 1955 zapisal: »… Naj takoj poudarim! Knjiga dr. Stupan-Tominškove se mi zdi toliko tehten dosežek slovenskega literarnega zgodovinopisja za potrebe gimnazij, da bi se ob njem splačalo spregovoriti o vrednotenju literarno-umetnostnih pojavov, o izboru in diferenciaciji gradiva, ki pride za srednjo šolo v poštev, in posebej o metodični plati obravnave določenih posebnosti, stilno enotnih tokov in časovnih razdobij.«

Avtorica je izid pospremila z besedami: »Če bo knjiga dijakom vsaj nekoliko v pomoč in bo dala pobudo za pospešeno pisanje zglednega učbenika slovenske literarne zgodovine, je dosegla svoj namen.« (Od Prešerna do Cankarja, pregled slovenske književnosti za višje razrede gimnazij in njim sorodnih šol, Maribor, 1955, uvod)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Petra Puhar Kejžar

Ključne besede

ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Stupan, Helena, Puhar, Helena, Maurer Škofič, Neža, UČBENIKI

Datum objave

01.06.2021 07:20

Zadnja sprememba

01.06.2021 06:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam