18. oktober 1920, Kranj - 30. april 1968, Ljubljana
slovenska pedagoška svetovalka, učiteljica, pisateljica ter urednica

Helena Puhar iz Kranja je bila pedagoška inovatorica, ki je v povojno doktrino vzgoje otrok v Sloveniji vnesla sodobne poglede, interdisciplinarno obravnavo, neavtoritaren, individualiziran pristop in empatijo. Bila je pobudnica za vključitev spolne vzgoje v šolah. Ključno je bilo njeno svetovalno delo, ki ga je institucionalizirala leta 1955 kot soustanoviteljica Vzgojne posvetovalnice. O svojih spoznanjih je pisala članke in knjige, sodelovala v televizijskih oddajah in predavala po Sloveniji.

Petra Puhar Kejžar

Ključne besede

Gorenjska, Kranj, ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Stupan, Helena, Puhar, Helena, Maurer Škofič, Neža