Oris dobe : čas emancipacije žensk

Dandanašnji smo ženske v večjem delu t. i. razvitega sveta enakopravne z moškimi. Četudi to še ne pomeni, da smo tudi povsem enakovredne, enako obremenjene, zastopane in da imamo povsem izenačene možnosti, a vendarle − v zadnjem stoletju in pol so si pogumne ženske izborile, da se v večini držav sveta lahko skupaj z moškimi izobražujemo, delamo, kandidiramo, odločamo o rojstvu otrok, vozimo, se rekreiramo, zabavamo, hodimo same po ulici, potujemo in se oblačimo kakorkoli želimo … Sliši se vsakdanje, pa še ne tako daleč nazaj ni bilo in marsikje po svetu še vedno ni.

Žlahtne Gorenjke Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer so odraščale in se oblikovale v viharnem času, ko so ženske premikale dolgo ukoreninjeno miselnost, da so manj vredne in manj sposobne od moških. Vsaka po svoje je za svojo samouresničitev in za napredek v odnosu do žensk na sploh premikala ovire z dejanji, ki navdušujejo še danes.