Rojstni kraj

Rodila se je 22. decembra 1930 v Podvinu pri Polzeli.  V njenem rojstnem kraju še vedno stoji skromna hiša, v kateri je ugledala svet. Od leta 2001 je kulturni spomenik lokalnega pomena. Hiša je vključena v »Učno pot v objemu polzelskih gričev«, občina pa načrtuje njeno obnovo. Učenci Osnovne šole Polzela so jo leta 2014 opisali v turistični nalogi:

»V naselju Kopank v Podvinu pri Polzeli se nahaja Zalesnikova domačija, kjer se je leta 1930 rodila naša Neža Maurer. Leta 2001 je občina hišo odkupila in jo z odlokom razglasila za kulturni spomenik. Ta pritlična, delno lesena hiša s predelano črno kuhinjo naj bi nastala, po zasnovi sodeč, v sredini 19. stoletja. Kletni del je narejen iz kamenja, gornji pa iz lesenih brun. Ob hiši je narejen kamnito-lesen prizidek, ki je povezan pod enotno streho. Hiša je ena izmed redkih še ohranjenih v bližnji in daljni okolici, ki nam izpričuje način življenja, gospodarjenja in bivanja v preteklosti. Posebno pa je pomembna Zalesnikovi Nežiki, pesnici in pisateljici Neži Maurer.«