skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kaj so naše prednice zlagale v svoje skrinje, "š'ntiše" (predalnike) in omare?

 

 

Preberi več

"Ženska oblačilna kultura se je v obdoju med obema vojnama zelo spremenila. V malem so tudi delovne obleke odražale spremembe v modi, če drugače ne, pa vsaj v dolžini krojev. Starejše mlekarice so še nosile do gležnjev dolga in široka krila ter srajce z dolgimi rokavi, ki so jih le v največji vročini privihale do komolcev. Držale so se temnejših bar, le rute so bile včasih bolj pisane. Zavezovale so jih na tilniku. Obvezno so nosile predpasnik, ki so ga pogosteje menjavale, če se je umazal. /.../

Mlajša generacije je opustila dvodelno oblačilo in se raje oblačila v halje ali enostavne obleke z večjim ali manjšim izrezom, temnejše ali svetlejše, tudi pisane, z ožjim ali širšim krojem, daljše ali krajše, obvezno z dvema žepoma." (REPINC, 2000, str.62)

"Mlekarice so bile oblečene v 'palto' (črna bluza, krilo in predpasnik, 'fj'rtof', ki je imel velike žepe, na glavi soimele ruto ali 'f'čou', ki je bil zavezan na tilniku 'na juncko'). Po drugi svetovni vojni so bile obleke revne. Za jano ni bilo denarja. Pozimi so imele plašče, ki so jih sešile doma iz starih odej, 'plaht'. Bile so tudi slabo obute. Copate so izdelovale same; da se ne bi hitro izrabile so jih podložile s 'cerado'. nesle so jih h 'šuštarju', da jih je podložil s 'cerado'." (BIRSA, 2012, str. 169)

 

Informacije

Kontaktne osebe

Patricija Dodič
Iris Birsa

Ključne besede

RAZSTAVE, ETNOGRAFIJA, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, OBLAČILA, KMEČKA NOŠA

Datum objave

21.12.2017 13:29

Zadnja sprememba

23.11.2017 07:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam