skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Viktor Parma (1858 -1924)

Dirigent, glasbenik, pravnik in skladatelj Viktor Parma se je rodil v Trstu slovenskemu očetu in italijanski materi. Viktor se je leta 1876,  dotlej ga je osebnostno oblikovalo večnacionalno okolje habsburške monarhije, v Celovcu dokončno odločil za slovensko narodno pripadnost. Leta 1881 je končal študij prava na Dunaju. 

Preberi več
Na Dunaju je ob študiju prava obiskoval tudi predavanja skladatelja Antona Brucknerja.

Leta 1890 je prišel v Litijo. Star je bil 32 let. Služboval je kot okrajni glavar v Litiji. V teh letih so v Litiji delovali Luka Svetec, Peter Jereb, Ljudmila Roblek in ostali. Parmi, kot zavednemu Slovencu je takšno vzdušje ustrezalo, zato je dobil dodaten navdih za komponiranje in prodor slovenske nacionalne opere.

Skladal je valčke, polke in drugo salonsko glasbo. Bil je dober prijatelj s Francem Pleničarjem, saj je bil tudi on ljubitelj glasbe. Kasneje sta ustanovila glasbeno zasedbo Veseli vrabci. Po končani 1. svetovni vojni je deloval kot zborovodja v Mariboru. V glasbenih krogih v Ljubljani so ga imeli za glasbenika in skladatelja samouka. Ustvaril je več opernih del in bil doma najpopularnejši operni skladatelj svojega časa. Ustvaril je več opernih del, med najbolj znanimi so opere Zlatorog, Caričine Amazonke, Ksenija in Urh, grof celjski.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Erna Jurič

Ključne besede

Litija, SKLADATELJI, Valvazorjev trg, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

20.04.2011 11:41

Zadnja sprememba

18.02.2018 20:15

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam