Literatura, uporabljena za izdelavo digitalne zbirke Kuge, lakote in vojne reši nas, o gospod!

Preberi več

- Borisov, Peter: Dr. Gregorij Karbonarij (Oglar, Voglar) de Wiesenegg (1651–1717) - zdravnik in diplomat. V: Zgodovinski časopis, leto 51 (1997), št. 2, 187–204.

- Glaser, Edvard: Kuga v dobi Andreja Perlacha. V: Časopis za zgodovino in narodopisje, letn. 62, n. v.  27 (1991), št. 2, str. 195–216.

- Golec, Boris: Kužne epidemije na Dolenjskem med izročilom in stvarnostjo. V: Kronika 49 (2001), str. 23–64.

- Hernja Masten, Marija: O ptujskm zdravstvu do nastanka javne bolnišnice. V: Zbornik Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj 1874-2004. Ptuj, SBP, Občina, 2004.

- Koblar, Anton: O človeški kugi na Krajnskem. V: Izvestje Muzejskega društva za Kranjsko, letn. 1 (1891), str. 39–55.

- Kurillo, Jurij: Puščanje krvi – od venesekcije do pijavk. V: Proteus, letn. 78 (2015), št. 4, str. 170–176.

Množične smrti na Slovenskem : zbornik referatov. 29. zborovanje slovenskih zgodovinarjev, Izola 22.–24. 10. 1998, Ljubljana : Zveza zgodovinskih društev Slovenije 1999.

- Petančič, Davorin: Kuga. Ptuj, Minoritski samostan, 1939.

- Radovanovič, Sašo: Kuga v Radgoni med leti 1679 in 1681. V: Zbornik soboškega muzeja 5 (1998), str. 65–80.

- Slekovec, Matej: Župnija sv. Lovrenca na Dravskem polju: krajepisno-zgodovinske črtice. Maribor, 1885.

- Slekovec, Matej: Škofija in nadduhovnija v Ptuji: zgodovinska črtica. Maribor, 1889.

- Smole, Majda : Kuga na Kranjskem v 16. stoletju. V: Kronika. Časopis za slovensko krajevno zgodovino, leto 5 (1957), str. 97–98;

- Sovre, Anton: Jurij Hauptmanič, Apologus carminicus de horrenda contagione Pettoviensi. V: Časopis za zgodovino in narodopisje, leto 28, št. 2–4, str. 199–207.

- Stegenšek, Avguštin: Božja pot k Materi Božji na Črnigori. Črna gora pri Ptuju, 1914, str. 8–9.

- Travner, Vladimir: Kuga na Slovenskem. Ljubljana, Življenje in svet, 1934.

- Umek, Ema: Kuga na Štajerskem v letih 1679–1683. V: Kronika 6 (1958), str. 80-84.

- Valvasor, Janez Vajkard: Die Ehre des Hertzogthums Crain, Laybach, 1689, knj. II, VIII, IX, XI, XII, XV, XVI.

- Vischer, Georg Matthäus: Topographia Ducatus Stiriae. Maribor, Umetniški kabinet Primoža Premzla, 2006.

- Zadnikar, Marijan: Znamenja na Slovenskem. Ljubljana, Slovenska matica, 1964.

- Zupanič Slavec, Zvonka: Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem. Ljubljana, Slovenska matica, 2017.

Zvonovi ptujskega pastoralnega področja. Ptuj, Ptujsko pastoralno področje, 1984.

Župečja vas skozi čas: zbornik ob 100-letnici cerkve v Župečji vasi. Kidričevo, Občina, 2010.

Slikovno gradivo:

- Fotografije in drugo slikovno gradivo iz zbirke Domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

- Fotografije Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo mesto in Simone Vončina.

- Razglednice Osrednje knjižnice Celje, Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Univerzitetne knjižnice Maribor, Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka in Milene Žnidaršič (zasebni arhiv).

INFEKCIJSKE BOLEZNI, KUGA, ZGODOVINA