Viri in literatura o ljubljanskem kolodvoru

Prve novice zasledimo v časopisih Laibacher Zeitung, Illyrisches Blatt in nato v Kmetijskih in rokodelskih novicah, nato pa od začetka 20. stoletja v vseh pomembnejših dnevnikih in tednikih: Domoljubu, Jutru, Slovenskem narodu, Slovenskem domu in drugje. Pomemben je pregledni članek Jožeta Jenka v Kroniki slovenskih mest. 1949 je izšla posebna številka revije Tovariš, posvečena 100-letnici prihoda vlaka v Ljubljano. Že od 60. let 20. stoletja danes se je začel razvijati Železniški muzej Slovenije, v katerem preučujejo zgodovino železniškega prometa pri nas in izdajajo publikacije o tem v zbirki Tiri in čas. Ivan Mohorič, Tadej Brate, Karel Rustja so poleg drugih najbolj znani raziskovalci zgodovine železnic pri nas. Literarno je o železnici pisal že dr. France Prešeren – poznamo pesem Od železne ceste.