skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prevzem tastovega podjetja

Po vrnitvi v Bilbao je uspešnega kemika čakalo presenečenje. Tast se je odločil podjetje prepustiti ravno Viljemu, saj je zaupal njegovim sposobnostim, kar se je pokazalo za dobro odločitev, saj je imela firma odlične poslovne rezultate.

Preberi več

Z novim statusom generalnega direktorja pa so se Wakoniggu odprla tudi diplomatska vrata, saj je postal tudi konzul Avstro-Ogrske z glavno nalogo spodbujanja gospodarske izmenjave med Španijo in Avstro-Ogrsko vse do konca monarhije leta 1918, tako da se je po prvi svetovni vojni posvetil izključno vodenju velikega podjetja.

V zakonu z Eliso se je rodilo sedem hčera in dva sinova, ki nadaljujejo rod v Španiji.

Prek svoje žene je dobil dostop do vodilnih krogov v mestu, zastopal je več nemških rudarskih in vojaških podjetij v regiji, med drugim Gelsenkirchener Bergwerks-AG. Junija 1914 je bil imenovan za nadomestnega konzula v Bilbau, januarja 1916 pa za častnega konzula. 19. 9. 1919 je Avstrija zaprla svoj konzulat v Bilbau. Wakonigg pa je še naprej zbiral informacije, kot vohun. Po mnenju zaveznikov je bil glavni vohun Nemcev po celotnem severnem delu Iberskega polotoka.

Po koncu vojne je imel tesne odnose s habsburško hišo. Sodeloval je v zbiralni kampanji za nakup palače Uribarren za nekdanjo cesarico Zito Borboi Parma, ki je v Lekeitio prispela 1922, ko so jo izgnali. Kljub ukinitvi avstrijskega konzulata v Bilbau jeseni 1919, je še naprej deloval kot uradni avstrijski predstavnik.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Stanka Sirk in Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Ključne besede

Španija, španska državljanska vojna, Šmartno pri Litiji, VOHUNSTVO, vohun, Wakonigg, Wilhelm

Datum objave

06.09.2021 10:07

Zadnja sprememba

31.08.2021 08:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam