skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Španska državljanska vojna in posledice za Wakonigga

Mesec dni po začetku španske državljanske vojne 1936 je bil ponovno imenovan za avstrijskega konzula. Avstrijskim državljanom je pomagal pri odhodu iz Španije, izdajal avstrijske in madžarske potne liste za ogrožene nacionaliste in delal kot pomočnik za pobeg številnim uglednim falangistom. 

Preberi več

Zbiral je tudi tajne podatke s področij ekonomije, politike in vojskovanja, v tem primeru za Tretji rajh.

Konzule je močno razjezil ta spodrsljaj generala Franca, ko je bombardiral mednarodno cono v Bilbau, še najbolj pa Wakonigga, ki se je silno ujezil in rekel, da ne bo nič prida, če se bo ob takem ravnanju samo mirno sedelo – nekoga bi bilo namreč treba poslati na ambasade v Saint-Jean-de-Luz, da bi izrazili svoj protest. Vsem se je ta zamisel zdela izvrstna in za odposlance so bili imenovani britanski konzul Stevenson, argentinski, švicarski in belgijski konzul ter seveda Wakonigg, nosilec konzulskega naziva Nemčije in Avstrije. Nalogo prevoza odposlanske skupine v Francijo je dobil britanski rušilec Exmouth.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Stanka Sirk in Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Ključne besede

Španija, španska državljanska vojna, Šmartno pri Litiji, VOHUNSTVO, vohun, Wakonigg, Wilhelm

Datum objave

06.09.2021 10:07

Zadnja sprememba

31.08.2021 08:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam