skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zadnja in kratka pot vohuna Wilhelma Wakonigga

Na britanski rušilec bi se morali vkrcati 28. oktobra 1936. Na splošno presenečenje konzulov pa jih je baskovska policija zelo vljudno obvestila, da mora preiskati njihovo prtljago. Wakonigg  je temu odločno nasprotoval. Pojasnil je, da ima konzul vse pravice diplomata in da je odpiranje prtljage v nasprotju z ustaljenimi postopki.

Preberi več

Policisti so začeli brskati in prva stvar, ki so jo našli, je bila velika količina draguljev, ki jih je bilo prepovedano nesti iz države. V potovalki so našli tudi zajeten sveženj dokumentov. Prvi je bil poročilo stotnika inženirske enote Pabla Murga o lokacijah tovarn streliva in vžigalnikov za topovske granate, strelivu za puške in podrobnostih o smodniku, ki so ga uporabljali Baski. Drugi dokument je bilo pismo o bančništvu v Bilbau, tretji je bilo pismo »Informacije o baskovskem nacionalističnem gibanju«, najpomembnejši pa je bil četrti dokument, ki ga je podpisal poveljnik Jose Anglada. V pismu je bil podrobno opisan prvotni neuspeh uporniškega gibanja, in kateri oficirji so naklonjeni režimu in kateri mu nasprotujejo.

Kasnejša preiskava je pokazala, da je bil v vohunsko afero vpleten tudi paragvajski konzul Martinez Arias. To je bil dokaz, da Nemčija ni le pošiljala sredstev za uničenje Baskov, temveč je njen konzul, Wakonigg, v Bilbau celo organiziral vohunsko dejavnost proti narodu, ki ga je, kot je sam rekel, uradno priznal. Poleg tega pa so nemške ladje pod pretvezo prevažanja nemških beguncev upornikom vozile vohunske dokumente in rekrute. Prav nič presenetljivega ni, da so se Baskom takrat Nemci zamerili kot narod.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Stanka Sirk in Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Ključne besede

Španija, španska državljanska vojna, Šmartno pri Litiji, VOHUNSTVO, vohun, Wakonigg, Wilhelm

Datum objave

06.09.2021 10:07

Zadnja sprememba

08.09.2021 08:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam