skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

V letu 2014 smo obeležili 100-letnico začetka prve svetovne vojne, ki je prav tako usodno posegla v življenje ljudi, ko so naši fantje in možje umirali na tujih bojiščih, za tujo gospodo in je toliko slovenskih domačij ostalo brez gospodarja, očeta, brata, sina. Dvoje mejnikov, dvoje usodnih dogodkov, ki se je tako dokončno in boleče zarezalo v narodovo telo! O, da se ti časi ne bi nikoli več ponovili!

Preberi več
Ljudje so na tej poti trpeli, se tolkli na življenje in smrt, padali kot talci, umirali kot taboriščniki, pregnanci, izgubljali življenja od maščevalne roke, ker so jih nekateri pehali na kriva pota, izkoriščali njihovo naivnost in nepoučenost.
 
Vrste otroških sirot pa so se vsak dan večale. Vrste otrok z velikimi, objokanimi očmi, ki so ostali sami, sirote brez očeta in matere! In vse to se je dogajalo v času boja za preživetje, v času, ko so nekateri pozabili na svojo čast in slepo služili tujcu, da so še zdaj odprte rane in krvavijo srca!
 
Danes bi se nekateri znova poigravali z narodovimi čustvi, razpihovali mržnjo in netili prepir, kot da ni bilo že preveč gorja in bolečine. V svetu se prebujajo spet temne sile in pri nas bi nekateri radi preobračali kolo zgodovine, postavljali bi spomenike zavržnim dejanjem in potvarjali zgodovinske dogodke.
 
Pa je tako lep ta prečudoviti košček raja pod Triglavom, ta naša draga domovina, in ljudje so mehki in topli, polni solidarnosti in razumevanja, zlasti kadar je treba stopiti skupaj in pomagati. In tako enkratna je, tako nenavadna, da smo lahko upravičeno ponosni nanjo. Nikoli je ne prepustimo tujcem, saj so za njo trpeli in umirali številni rodovi!
 
Ne dovolimo, da bi v naše čaše nalival kdo strup! Prevelik davek smo plačali v preteklosti! Naj bo domovina še naprej naša dobra mati, blaga in  odpuščajoča za vse, ki v srcu dobro mislijo!
 
Predragoceno je to naše življenje, da bi ga trošili za nevredne stvari in se odpovedovali temeljnemu v nas – ljubezni!
 
Miro Kaplja
predsednik ZB za vrednote NOB, Litija - Šmartno
 
 

Uporabljeno gradivo:

Arhiv Knjižnice Litija

Arhiv Združenje borcev za vrednote NOB Litija

Peskar, Jože. Dolenjski odred. Ljubljana, 1976. Knjižnica NOV in POS 30/2.
 
Digitalizacija zgodbe: 
 
Sonja Perme (Knjižnica Litija)
 
 

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Ključne besede

SPOMENIKI, SVETOVNA VOJNA 1939-1945

Datum objave

09.09.2015 11:20

Zadnja sprememba

22.12.2017 11:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam