skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Žalna slovesnost ob smrti kralja Aleksandra leta 1934

V obdobju turbulentnih nacionalističnih gibanj med obema vojnama je vladal kralj Aleksander, ki je po streljanju srbskega radikalca na hrvaške parlamentarce 6. januarja 1929 uvedel diktaturo in kraljevino SHS preimenoval v kraljevino Jugoslavijo. Septembra 1931 so v Jugoslaviji sprejeli novo ustavo, imenovano tudi vsiljena ustava. Leta 1933 so ob njegovem obisku Zagreba hrvaški ustaši nanj načrtovali atentat, ki pa je spodletel.

Atentat je s pomočjo hrvaških ustašev 9. oktobra 1934 v Marseillu izvedel pripadnik makedonskih nacionalistov (VMRO) Vlado Černozemski. V trenutku, ko se je kočija približala trgu pred palačo Borze, se je Černozemski s šopkom cvetja približal kraljevemu avtomobilu, vzkliknil: »Živel kralj!«, odvrgel šopek, potegnil pištolo in večkrat ustrelil v smeri proti kralju. 

Po vsej državi so se vrstile žalne slovesnosti. Tudi na Homcu so v dolgem sprevodu od šole do Društvenega doma nesli njegovo podobo s cvetjem in zelenjem. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Kristina Galun

Kontaktne osebe

Kristina Galun

Ključne besede

Homec, Homški hrib, kralj Aleksandar Karađorđević, kralj Aleksander I., Žalne slovesnosti, stare fotografije, krajevna zgodovina, DRUŠTVENI DOM

Datum objave

13.11.2019 13:31

Zadnja sprememba

02.11.2019 11:20

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam