Zasavska Sveta gora

Spomenik, posvečen domačinom, padlim v prvi svetovni vojni, je postavljen na zahodni strani starega pokopališča okoli župne cerkve Marijinega rojstva iz 13. stoletja.

Preberi več

Kamnit figuralen spomenik  sestavlja kvadratni podstavek z marmorno napisno ploščo na levi strani. Na plošči je 27 imen padlih vojakov iz naslednjih zaselkov: Tirna, Golče, Zabava, Roviše, Ravne, Breznik, Šemnik, Cvetež in Vovše.

Na kamnitem podstavku je 3 m visok masivni cilindrični betonski steber. Ob njegovem zgornjem robu je napis: ŽRTVAM VOJNE, vertikalno pa letnici: 1914 in 1918. Na stebru stoji kip, ki predstavlja klečečega vojaka na blazini, oblečenega v avstrijsko uniformo. Moška figura ima nagnjeno glavo, ena roka mu počiva na prsih, z levo roko pa se oklepa puške in predstavlja v usodo vdanega, trpečega vojaka.

Avtor spomenika je slovenski kipar Tone Kralj

Sonja Perme