Županovanje po prvi svetovni vojni

Zadnji štandreški župan pred prvo svetovno vojno je bil Andrej Lutman, ki je nadaljeval z upravnim delom tudi v povojnem času, ko je Primorsko zasedla Italija. Z odlokom z dne 02.12.1918 je bil ustanovljen Gospodarski svet občine Štandrež, ki mu je načeloval sam župan Lutman; slednji je po kratkem času prepustil to funkcijo članu Gospodarskega sveta Ivanu Rijavcu, ki je županu osporaval številne nepravilnosti pri razdeljevanju živeža in oblek v vojnem in povojnem obdobju ter pri prevzemu bakra od občanov. Prišlo je do zelo ostre konfrontacije, ki je privedla do inšpekcije, ki je dokazala določene pomanjkljivosti v uradnih seznamih oddane hrane in oblačil. Župan se je branil s tem, da je v tistem obdobju deloval v izrednih razmerah in da ni imel občinskega tajnika in sela, Rijavec mu je pa odgovarjal, da je za to bil sam kriv, saj se je Rijavec brezplačno ponudil za občinskega tajnika, medtem ko občinskega sela ni več sprejel v službo, ko se je le-ta (Rijavčev svak Blaž Tabaj) vrnil s fronte julija 1918. Rijavec je zbral več kot 70 podpisov, s katerimi so občani zahtevali odstranitev župana Andreja Lutmana, ki je aprila 1919 odstopil in predal uradne občinske spise Vinku Bandelju, ki je konec maja funkcijo predal Ivanu Rijavcu.