Skrb za park po drugi svetovni vojni

V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja je takratni Zavod za varstvo in znanstveno proučevanje kulturnih spomenikov in prirodnih znamenitosti večkrat opozoril na zanemarjenost parka. Po drugi svetovni vojni in nacionalizaciji so ormoški grad zavzeli vojaki (1951–1956), ki niso imeli občutka za umetnine in naravne lepote. Pozneje je bilo parku narejene veliko škode v času zemeljskih del za gradnjo bencinske črpalke in nove vinske kleti: nedovoljena sečnja, poškodbe dreves, odlaganje gradbenega materiala, kupov gramoza in izkopane zemlje, ki je dušila debla dreves … (Rizman, 1963: 2). Za grad je bilo zato pravo olajšanje, ko je v drugi polovici šestdesetih letih postal sedež občinskih oblasti.