Gostja 83. večernega klepeta z »Zanimivimi Izolani« je bila Sara Rutar.
Zanimivi Izolani, projekt Mestne knjižnice, poteka že vrsto let. Tudi letošnje šolsko leto nadaljujemo z večernimi pogovori. Kot prva je bila sredi septembra gostja 83. večera 27 letna Sara Rutar iz Izole, zmagovalka priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija 2017. Poleg prestižnega pokala iz Steklarne Rogaška je prejela še denarno nagrado v znesku 50 tisoč evrov.
V pogovoru z novinarko radia Koper, Natašo Benčič, ki že od vsega začetka vodi pogovore z zanimivimi Izolani, je radoživa, čustvena in temperamentna Sara povedala, da je ljubezen do ustvarjalnega kuhanja podedovala od očeta Janka. V njenih otroških in najstniških letih sta velikokrat zasedla kuhinjo in skupaj eksperimentirala. V času njene »preobrazbe« ji je to znanje prišlo še kako prav. Takrat ni le pripravljala zdrave hrane, pazila je tudi na to, da je hrana na krožniku videti mamljivo privlačna. Nikoli ni hodila na kuharske tečaje in tudi po receptih ne kuha rada. Pri ustvarjanju jedi zase, za družinske člane in prijatelje pa je mnoge navdihe dobila ob gledanju kuharskih televizijskih oddaj.
Sara je znana tudi kot navdušena športnica, ki redno telovadi. Z različnimi vrstami športa (tekom, veslanjem, smučanjem, rolanjem in pohodništvom) se je ukvarjala že prej, nikoli pa ni pretirano pazila na prehrano. Njeno življenje se je začelo spreminjati leta 2011, ko jo je brat pregovoril, naj se prijavi na preobrazbo. Za devetdesetdnevno preobrazbo je bila izbrana s strani The Nutrition ekipe in odličnega primorskega fitnes trenerja Duška Madžaroviča. Začela je redno trenirati in spremenila tudi način prehrane. Pazila je na količino in kakovost zaužite hrane. Jedilnika, ki ji ga je sestavil Duško Madžarevič, se je držala zelo disciplinirano. Bila je vztrajna, vzdržljiva in trmasta, vedela je, kaj želi doseči in imela je veliko volje. V treh mesecih je shujšala trideset kilogramov, pridobila kondicijo in telesno moč. Večkrat se je udeležila mednarodnih tekmovanj, kjer je bila dokaj uspešna. Zdaj vsem, ki želijo odkriti skrivnost njenega uspeha svetuje, naj redno telovadijo in se zdravo prehranjujejo. Sara priporoča, naj iz jedilnika črtamo ogljikove hidrate, o sebi pa pove, da ima najraje zelenjavo in pusto meso, na primer piščanca. Sicer je v njenem hladilniku najti jajca, ribe, sadje, zelenjavo, kokosovo maščobo, agrume. Pri kuhanju uporablja raznovrstne začimbe, sladice pripravlja brez sladkorja. Skratka, Sara je spoznala, kaj njenemu telesu prija in našla način, kako se počutiti dobro. Na svoje uspehe je ponosna in tudi druge spodbuja, da lahko dosežemo vse, česar si le dovolj močno želimo. Pravi, da se ji po vsakem treningu zdi življenje lepše. Zastavljanje in doseganje ciljev ji predstavlja izziv, želi pa se tudi učiti iz napak in postajati vedno boljša.
Sara, ki je že od osnovne šole naprej med vsakimi počitnicami delala, se je kmalu odselila na svoje in čeprav ji družina pomeni zelo veliko, je rada odvisna samo od sebe in noče nikomur biti v breme. Rada se razdaja in veliko ji pomeni, da so ljudje okoli nje zadovoljni. Vseeno pa se od ljudi, ki oddajajo negativno energijo, raje odmakne. Sara sicer dela v koprski trgovini s prehranskimi dodatki za športnike. Z zmago na tem tekmovanjem pa so se ji odprla vrata v svet kulinarike. Že zdaj ji povabil za kuhanje in obveznosti, povezanih z MasterChefom, ne manjka.
Špela Pahor