skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Dr. prof. Rajko Pavlovec na Pivki odkriva plaz, 1998

Dr. prof. Rajko Pavlovec (1932 – 2013) vrhunski slovenski geolog in paleontolog na enem svojem neštetih raziskovanjih, tokrat na Pivki. Dr. Rajko Pavlovec je po starih starših doma s Kilovč, kamor se je pogosto vračal. Žal je bila živa vez s sorodniki prekinjena že leta 1914, njegovi sogovorniki so komaj kaj vedeli povedati o njegovih prednikih in stricu slikarju Francu Pavlovcu. Potem, ko mi je teta Francka z Mežnarije na Topolcu povedala, da se je ena od Mežnarjevih deklet omožila k Pavlovičevim, nas je ta informacija še bolj povezala ...

Read more

Dr. prof. Rajko Pavlovec (1932 – 2013) vrhunski slovenski geolog in paleontolog na enem svojem neštetih raziskovanjih, tokrat na Pivki.

Dr. Rajko Pavlovec je po starih starših doma s Kilovč, kamor se je pogosto vračal. Žal je bila živa vez s sorodniki prekinjena že leta 1914, njegovi sogovorniki so komaj kaj vedeli povedati o njegovih prednikih in stricu slikarju Francu Pavlovcu. Potem, ko mi je teta Francka z Mežnarije na Topolcu povedala, da se je ena od Mežnarjevih deklet omožila k Pavlovičevim, nas je ta informacija še bolj povezala. Pavlovčevi so bili še pogosteje naši dragi gostje v Bistrici, pri Novakovih ob reki Reki in mi pri njih v Ljubljani, da celo na Kladju, kjer so imeli družinski vikend in pri Novakovih ob reki Reki.

Ob enem takih obiskov nam je v Pivki (izza samopostrežne trgovine) predstavil svoje raziskovalno delo na terenu. Proučil je kamenine na enem izkopu in kaj kmalu ugotovil, da gre za obsežen plaz star več tisočletij. Prof. Pavlovca sem pospremil tudi pri iskanju fosilov numilitov na podgrajskem podolju in nad Kuteževim. Bilo je zelo poučno.

Prof. dr. Rajko Pavlovec je bil tudi predsednik Slovenskega geološkega društva in predsednik Prirodoslovnega društva Slovenije. Bil je predavatelj na obeh slovenskih univerzah in mnogih evropskih univerzah.

Posebno ljubezen  je gojil do drobne grafike, kar ga je vodilo v krog svetovno znanih likovnih umetnikov. ¸Bil je ustanovitelj in dolgoletni tajnik Društva Ex libris Sloveniae, ki je bilo cenjeno tudi  v svetovnem merilu. Po njegovi zaslugi smo v Ilirski Bistrici organizirali  mednarodno razstavo ekslibrisov in gostili eminentne likovnike iz mnogih krajev sveta. Z njim in dr. Janezom Bogatajem smo pripravili članek o edinem ekslibrisu, ki ga je leta 1910, za domačina Edvarda Bubniča, izdelal slikar Hinko Smrekar. Več o strokovnem delu prof. dr. Pavlovca prinaša članek Jerneja Pavšiča in   Vasje Mikuža v Proteusu 74/5,

 Foto Vojko Čeligoj, (vč/605)

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

Vojko Čeligoj

Date of creation

1998

Period of creation

Before 20th century

Place

Pivka

People in the photo

dr. prof. Rajko Pavlovec

Keywords

raziskovanje , kras, Pivka, slovenska paleontologija, stratigrafija , geologija

Published

18.07.2021 10:52

Modified

19.07.2021 05:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam