skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Jože Dular - Dom in spominska plošča

Jože Dular (1915-2000) Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje "novo" romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organ ...

Read more

Jože Dular (1915-2000)

Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje "novo" romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organizator. Izdal je številne strokovne publikacije iz zgodovine Bele krajine. 

Jože Dular je častni občan Metlike in Novega mesta. Umrl je 31. januarja 2000. 53 let je živel v hiši, kjer mu je leta 2001 Belokranjsko muzejsko društvo, katerega ustanovni član in dolgoletni predsednik je bil, postavilo spominsko ploščo.

Več tukaj: 
https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/joze-dular.html

 

 

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Matjaž Rus

Original author

Matjaž Rus

Period of creation

20th century

Place

Metlika

Keywords

Jože Dular, Metlika, Bela krajina, Dolenjska, pisatelj, pesnik, Vavta vas, Muzej,

Published

25.10.2019 11:19

Modified

08.09.2020 12:00

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam