skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Na železniški postaji v Šempetru /Pivka. 30.12.1915

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Te ...

Read more

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Tebi in Hodnikovim.  Mira in Ivan, Tilka.

Slika prikazuje visok vojaški obisk na železniški postaji v Št. Petru, ki je zaradi  strateške pomembnosti  bila deležena pogostih vojaških obiskov in nadzorov.

Sliko so ohranili Hodnikovi v Ilirski Bistrici. Tu je učiteljica Bibka stanovala pri svoji sestri tudi učiteljici, soprogi Kristjana Hodnika, ki pa se je po poroki morala odreči poklicnemu delu z otroki. Učiteljica Bibka je poučevala tudi mojega starega očeta Franca Vencetovega s Topolca. Sem jo poznal  tudi sam, saj sem jo redno srečeval na njenih sprehodih po Bistrici. Ko je gospodična Bibka  potrebovala kakšno tehnično uslugo ali hišno popravilo je obiskala našega soseda mehanika Andreja Debevca. Ob eni takih prilik, ko sem se na lestvi trudil z napeljavo luči nad vhodom, me je gospodična  Bibka  nekaj trenutkov opazovala in kmalu zaključila: «Ti pa ne moreš biti kak delavec, verjetno si študent«. In imela je prav.

 Vc/697

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

nn

Date of creation

1915

Period of creation

World War I

People in the photo

skupina oficirjev

Keywords

na žel. postaji v Pivki

Published

05.04.2021 16:36

Modified

05.04.2021 16:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam