skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ada Preželj - Otroške igre na Hrušici

Vsebino predstavlja zgodba Otroške igre na Hrušici, ki jo je napisala Ada Preželj in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali. 

Read more

Avtorica predstavlja igrače iz otroških let, ki jih je preživela na Hrušici pri Jesenicah, kamor je bil oče, železničar, premeščen po dekretu. Živeli so v vili na robu vasi. Otroci so imeli za zabavo papagajčka, ki mu je stari ata naredil lepo leseno kletko. Poleg tega je izdeloval tudi različne igračke, ki so v veselje otrok nihale sem in tja. Otroci so se na prostem radi igrali skrivalnice, metat figure in kamenčke talat. Radi so se igrali tudi z igračo jo-jo na vrvici.  Fantje so se šli vojake, kozo klamf in rihtarja bit. Deklice so se rade igrale kuhinjo in kuhale različne jedi iz vode, zemlje in listov ter rastlin, vsaka v svoji skodelici. Tako so pojedli med drugim tudi strupeno rastlino, zaradi katere so pristali v bolnici, a se je vse srečno končalo. Igrali so se tudi različne igre na prostem, si postavljali uganke in uprizarjali različne gledališke igre. V nadaljevanju opiše igre v naravi, kjer se je igrala z bratom in očetom. Predvsem so opazovali in lovili različne živalce, ki so jih našli predvsem v soteski potoka Dobršnik. Fantje so bili bolj drzni in so preizkušali svoje spretnosti po slapovih Dobršnika, kar se je za enega od njih končalo s smrtjo. Po tistem so bili pri igranju veliko bolj previdni. Avtorica prispevek zaključuje z otroškimi pesmicami, ki so jih takrat prepevali otroci. Dokument vsebuje tudi fotografije otrok na Belem polju leta 1955 ter Mirjane in Boruta Prežlja s prijateljema Markom in Nadjo leta 1956, ki so last Ade Preželj.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:48

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam