skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Albina Seršen - Blokovski otroci in njihove igre

Vsebino predstavlja zgodba Blokovski otroci in njihove igre, ki jo je napisala Albina Seršen in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtorica je otroška leta preživela v bloku na Plavžu. V prispevku opisuje prigode, ki so družile skupino otrok iz istega bloka. Poleti so med počitnicami okupirali Mirco, v gozdu postavljali bivališča in se igrali družine. Kadili so srobot, žvečili smrekovo smolo in se z otroki z Bokalove ulice borili za najlepše tolmune na potoku Jesenica. Ob Savi so se igrali Indijance in postavljali vigvame. Ko so začeli voziti prvi avtobusi s turisti, so opazovali potnike, ki so izstopali iz vozil in jim delili sladke priboljške. Ob Tavčarjevi ulici je vozila železnica, ki je na gradbišče dovažala material. Če se je ponudila priložnost, so poskakali v vagone in se peljali z vlakcem. Jeseni so rabutali zrelo sadje v Čuferjevem sadovnjaku. Pozimi so bili bolj doma in igrali špano, domine in šah. Posebno doživetje so bile nedeljske matineje v kinu Plavž, kjer so potem čakali na prosto mesto v kinu. Avtorica zaključuje, da je bilo njeno otroštvo lepo in tesno povezano z naravo, zaradi česar se je izoblikoval tudi njen značaj. Dokument vsebuje tudi fotografijo otrok iz stanovanjskega bloka na Cesti revolucije 8 okoli leta 1963 in je last Ane Mugerli.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:26

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam