skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Ulico, poimenovano po Jaki Avšiču, je Novo mesto dobilo leta 1993. Poteka po drugem kraku Drejčetove poti v Žabji vasi in obsega 15 hišnih številk. Do poimenovanja je prišlo na pobudo krajanov. Read more
Jaka Avšičse je rodil 24. aprila 1896 v Ljubljani. Kot član Preporoda je bil leta 1914 izključen iz gimnazije. Leta 1915 je bil mobiliziran v avstroogrsko vojsko, vendar je leta 1916 prebegnil na rusko stran ter se priključil prostovoljnemu korpusu južnoslovanskih narodov v Odesi ter se leta 1918 bojeval na solunski fronti. L. 1928 je končal višjo vojaško akademijo in dosegel čin konjeniškega polkovnika. Aprila 1941 je pobegnil iz nemškega ujetništva in se vrnil v Ljubljano. Kot pripadnik OF je veliko pripomogel k temu, da se četništvo na Slovenskem ni moglo razviti. Maja 1942 je odšel na osvobojeno ozemlje in jeseni postal namestnik komandanta glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet. Maja 1943 je vodil pohod Gradnikove in Gregorčičeve brigade v Beneško Slovenijo. Bil je član plenuma OF, SNOS in Avnoja. Po osvoboditvi je bil šef vojaške misije v Berlinu, minister FRLJ na Dunaju, minister v slovenski vladi, ljudski poslanec ter predsednik ljudskega odbora v Ljubljani. Bil je nosilec partizanske spomenice 1941 in reda narodne osvoboditve. Odlikovan je bil z Ordenom partizanske zvezde in Ordenom zaslug za narod. Zavzemal se je za vojaško poveljevanje v slovenskem jeziku. Umrl je 2. januarja 1978 v Ljubljani. 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam