skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Bombardirano Novo mesto

Novo mesto je v drugi svetovni vojni doživelo več bombnih napadov in letalskih obstreljevanj, katerih posledica so bile številne civilne žrtve in velika gmotna škoda.

Read more

Prvi bombni napad, ki so ga povzročila nemška jurišna letala oziroma štuke, je Novo mesto doživelo le pet dni po uradnem začetku vojne v tedanji Jugoslaviji. Trije napadi nemških vojaških letal aprila 1941 ter septembra in oktobra 1943 so Novemu mestu povzročili veliko razdejanje in nepopravljivo škodo.  Okoliške vasi so bile ta čas polne beguncev. Ponekod je poleg domače družine stanovalo kar sedem begunskih družin. Po nemški zasedbi mesta konec oktobra leta 1943 so se bombni napadi začasno prenehali.

Maja in novembra leta 1944 pa je Novo mesto doživelo še dva napada s strani zaveznikov, katerih tarča je bila zlasti železniška postaja v Bršljinu. V tem času je bila v mestu že dobro organizirana protizračna obramba. Poleg privatnih so uredili več javnih zaklonišč, vzpostavili sistem oglašanja siren in namestili protiletalske topove. Nato so meseca februarja leta 1945 Novo mesto z raketnimi izstrelki trikrat obstreljevala partizanska letala, vendar je bila škoda teh napadov manjša, saj raketni izstrelki niso imeli tolikšne rušilne moči kakor bombe.

Žrtev bombnih napadov na Novo mesto je bilo več kot sto. Več kot petdeset hiš je bilo popolnoma porušenih in več kot trideset poškodovanih. Nepoškodovane stavbe pa so postale zatočišča v napadih prizadetih meščanov in beguncev iz okolice mesta, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Objavljene fotografije v knjižnici hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja, nekaj pa smo jih pridobili v akciji Zbiramo spomine, ki smo jo v novomeški knjižnici na temo »Zgodbe mojega mesta« izvedli novembra 2015, in so last gospe Polone Vodopivec iz Novega mesta.

Viri in literatura:

Marko Polenšek: Novo mesto je bilo …, 2002

Enciklopedija Slovenije

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Mateja Kambič

Keywords

druga svetovna vojna, Novo mesto, BOMBARDIRANJE, bombni napadi

Published

29.12.2016 11:03

Modified

29.12.2016 11:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam