skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Druga svetovna vojna: vloga Borisa Andrijaniča kot farmacevta

Boris Andrijanič je kot zaupnik Osvobodilne fronte že leta 1941 zbiral sanitetni material in vzpostavljal poti za njegovo pošiljanje v NOV, ki se ji je priključil avgusta leta 1943. Sprva je deloval kot lekarniški referent XIV. divizije VII. korpusa. S februarjem 1944 je prevzel mesto referenta za nabavo sanitetnega materiala pri sanitetnem odseku Glavnega štaba Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije (GŠ NOV in POS). Organiziral je več terenskih lekarn, najpomembnejša je bila Planjava v kraški vrtači blizu vasi Babno Polje, ki jo je tudi vodil. Tu so zbirali zdravstveni material in instrumentarij, namenjen partizanskim bolnišnicam, za organizacijo sanitetne službe brigad in odredov ter tudi za civilno prebivalstvo. 

Read more

Andrijaniču gre zasluga, da je le-ta pritekal tudi iz Milana, Trsta in Torina ter da je v sklopu lekarne deloval manjši laboratorij za izdelovanje preprostih zdravil, predvsem anestetikov. Oktobra 1944 je ponovno prevzel posle lekarniškega referenta v VII. korpusu in skrbel, da so bile zaloge materiala zadostne za vse vojaške enote in bolnišnice na območju Dolenjske in Notranjske z Brkini. Februarja 1945 je prevzel nalogo vodje apotekarskega referata pri sanitetnem odseku baze GŠ NOV in POS za Dalmacijo. Organiziral je dvoje skladišč sanitetnega materiala v Zadru in Splitu, transporte le-tega za Slovenijo in ustanovil prvo lekarno v Vojni bolnici Zadar. Po osvoboditvi je do maja 1946 deloval v sanitetnem oddelku GŠ v Trstu in Ljubljani ter na Ministrstvu za narodno zdravje LR Slovenije.

Zaradi njegovega sodelovanja z narodnoosvobodilnim bojem so Nemci njegovo ožjo družino leta 1944 internirali v Nemčijo, od koder so se vrnili po končani vojni.

Bil je član Odbora skupnosti borcev Gorjanskega bataljona, v okviru katerega je tudi on veliko prispeval k skupnemu cilju – izboljševati pogoje življenja ljudi na nekdaj zaostalem območju pod Gorjanci (obnova vasi, šol, cest, vodovodov, ureditev spominskega prostora na Javorovici in drugo). Kot član je deloval v komisiji Predsedstva republiškega odbora ZZB NOV Slovenije za ekonomska vprašanja.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

economy
society

Author of the digital collection

Marjeta Bregar

Keywords

GOSPODARSTVO, FARMACIJA, Novo mesto, Andrijanič, Boris, Krka, tovarna zdravil, d.d,, BIOGRAFIJA, življenjepis, druga svetovna vojna

Published

15.05.2020 12:16

Modified

15.05.2020 15:47

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam