skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Krka, tovarna zdravil: način življenja Borisa Andrijaniča

Ustanovitelj Krke, Boris Andrijanič, magister farmacije, je njene temelje pričel graditi s somišljeniki v letu 1954 kar v prostorih družinske lekarne. V tem letu je bil ustanovljen Farmacevtski laboratorij Krka, ki se je leta 1956 preimenoval v Krko, tovarno zdravil. Skeptikom tedanjega časa je na vprašanje, zakaj gradnja tovarne v majhnem Novem mestu, odgovarjal, da je Novo mesto res majhno, vendar ima dve krasni predmestji, Ljubljano in Zagreb. V 60. letih 20. stoletja se je tovarna širila na obrobje mesta v Ločno, pričela poslovati s tujino, razvijati svoje poslovanje tudi na drugih področjih, na primer v turizmu.

Read more

Pod vodstvom Andrijaniča je Krka rasla v pomembno podjetje v slovenskem in svetovnem merilu. Njegovo vizijo in ambiciozne načrte v razvoju Krke so mu pomagali uresničevati zaupanja vredni sodelavci. Delavce je cenil, jim pomagal, od njih pa tudi veliko zahteval, tako kot sam od sebe, ki je bil z vsem srcem predan Krki. Uspeh je videl v izobraženih delavcih, strokovnjakih, zato je podpiral izobraževanje, uvedel je Krkine nagrade. Spodbujal je druženje zaposlenih v obliki športnih srečanj, piknikov. Rad je vabil ljudi na Dolenjsko. Uvedel je srečanja 11. 11. ob 11. uri v Krkinem hramu na Trški gori, ki so bila namenjena tako poslovnim partnerjev kot tudi pomembnim ljudem s področja politike tistega časa. Pomembnosti varovanja okolja so se v Krki zavedali že v njegovem času.

Kot Dolenjec, Novomeščan je ogromno svoje moči usmeril v odpravo nerazvitosti Dolenjske in tako je kot direktor uspešnega podjetja podpiral številne gradnje, obnove objektov, urejanje okolice. Krka je bila pokrovitelj številnih dejavnosti na področju šolstva, športa, kulture in drugih.

Po treh desetletjih uspešnega vodenja »svoje« Krke se je upokojil leta 1984.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

economy
society

Author of the digital collection

Marjeta Bregar

Keywords

GOSPODARSTVO, FARMACIJA, Novo mesto, Andrijanič, Boris, Krka, tovarna zdravil, d.d,, BIOGRAFIJA, življenjepis

Published

15.05.2020 12:16

Modified

14.05.2020 12:52

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam